nieuws

Ontwikkelaar zwicht voor activisme

bouwbreed Premium

Projectonwikkelaar Van der Looy uit Weert stopt na bedreigingen van dierenactivisten met de ontwikkeling van een groot bedrijvenpark. Voor het eerst geeft een bedrijf zo openlijk toe aan het radicale dierenrechtactivisme.

Van der Looy geeft in een verklaring aan te stoppen met de ontwikkeling van het bedrijvenpark Science Link in Venray. Dit nadat de huizen van enkele projectmanagers in Weert op kerstavond zijn beklad. De actie zou zijn opgeëist door het Dieren Bevrijdingsfront. “Wij eisen dat jullie stoppen met de bouw. Nu was het alleen maar verf. Binnenkort zijn wij niet meer zo vriendelijk. Tot volgend jaar”, luidde de dreigende boodschap aan Van der Looy.
De projectontwikkelaar ontwikkelde in opdracht van de gemeente Venray en de provincie Limburg het bedrijvenpark Science Link. Tegenstanders claimen dat het de bedoeling is er dierproeven te houden. Het park van 50.000 vierkante meter komt aan de A73 en kost 60 miljoen euro.
De politie bevestigt dat de huizen van de bestuurders in Weert die avond zijn besmeurd met verf.
Van der Looy ziet zich al sinds het begin van de ontwikkeling van Science Link geconfronteerd met radicale dierenrechtgroeperingen. Het verzet neemt “dreigende en onacceptabele vormen” aan, schrijft de directie in de verklaring.
Het Dieren Bevrijdingsfront spreekt van een overwinning. Door het terugtrekken van Van der Looy komt het laboratoriumpark op losse schroeven te staan, meent de actiegroepering. De activisten kondigen ook al aan dat eventuele opvolgers van Van der Looy hetzelfde lot staat te wachten. “Mochten er eventueel al geïnteresseerden zijn om Van der Looy als projectontwikkelaar op te volgen, dan zeggen we hierbij al dat jullie ons voor je deur kunnen verwachten”, waarschuwt de website stopdierproeven.org.
Het CDA stelde gisteren Kamervragen over de terreur. Het kabinet moet Venray maximaal ondersteunen om de bouwplannen door te laten gaan, vindt de fractie. Het college van B en W van Venray vergadert vandaag over de zaak. Volgens de inlichtingendienst AIVD krijgen directeuren van bedrijven steeds vaker ‘bezoek’ van activisten.

Reageer op dit artikel