nieuws

Metselwerk laat geen mortel in de voegen zien

bouwbreed

Sommige architecten experimenteren met metselwerk zonder mortelvoegen. Dat heeft bijvoorbeeld geleid tot het verlijmen van bakstenen. Huwa Vandersanden heeft een andere oplossing gevonden, een baksteen die onzichtbaar met mortel vermetseld wordt.

De baksteenfabrikant introduceerde deze noviteit onlangs op de beurs Geveltotaal in Ahoy Rotterdam. Het is een eigen ontwikkeling waarop Huwa Vandersanden octrooi heeft aangevraagd. De bakstenen hebben aan de bovenzijde een uitholling, die niet zichtbaar is in het gevelaanzicht. In die uitsparing brengt de metselaar voegmortel aan, met een troffel zoals gebruikelijk. De volgende stenen worden op de mortel gelegd, waarbij tussen de stenen aan de gevelzijde een minimale ongevoegde ruimte overblijft. Volgens Huwa Vandersanden krijgt het mortelvoegloze metselwerk hierdoor “een onvervalste baksteenuitstraling”. Net als met verlijmde bakstenen is het even wennen, traditioneel voegwerk is toch nog steeds de standaard.
Huwa Vandersanden heeft de nieuwe baksteen de toepasselijke naam Zero-baksteen gegeven. Het product heeft niet alleen een uitstraling naar de wens van de architect, maar levert ook de bouwer voordeel op. Omdat de voeg open blijft, zijn geen voegers nodig en kan het steigerwerk eerder weggehaald worden. Tegenover een besparing op voegmortel staat echter een toename van de hoeveelheid benodigde bakstenen, als van hetzelfde formaat wordt uitgegaan. De klant heeft overigens keuze uit vrijwel het gehele collectie van Huwa Vandersanden. Bijna alle bakstenen kunnen als Zero-baksteen, met een uitsparing aan de bovenzijde, worden uitgevoerd.

Kleuren en nuances

De collectie van Huwa Vandersanden bestaat uit meer dan 300 verschillende gevelstenen, bezand of onbezand, in een grote hoeveelheid kleuren en nuances. Enkele maanden geleden heeft de baksteenfabrikant een nieuwe fabriek in Hedikhuizen in gebruik genomen, die werd geopend door minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De fabriek heeft een capaciteit van 75 miljoen stenen per jaar. Het bedrijf is een joint-venture van de familiebedrijven Huwa en Vandersanden Steenfabrieken, met drie fabrieken in Nederland en drie fabrieken in België. De totale productie is ruim 500 miljoen gevel- en straatbakstenen per jaar.

Reageer op dit artikel