nieuws

Luchtscherm maakt aanleg Tweede Coentunnel mogelijk

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat wil langs de A9 in Haarlemmermeer een 1200 meter lang luchtscherm plaatsen. Het speciale scherm tegen luchtvervuiling is nodig om de aanleg van de Tweede Coentunnel mogelijk te maken.

Luchtscherm maakt aanleg Tweede Coentunnel mogelijk

Dat blijkt uit een verklaring die Rijkswaterstaat heeft uitgegeven. Sinds vorig jaar experimenteert Rijkswaterstaat volop met diverse veelbelovende luchtschermen die fijnstof afvangen. Minister Eurlings (verkeer) liet bij een bezoek aan de proefopstellingen bij Strand Nulde aan de A28 in mei al weten dat hij hoopt dat hij met onconventionele maatregelen als luchtschermen en mobiele luchtverversers belangrijke infraprojecten kan vlottrekken.
De Tweede Coentunnel staat al geruime staat op het lijstje van projecten die vanwege de luchtkwaliteit in de gevarenzône zitten. Nadat de wegverbreding van de A4 Leiderdorp in juli bij de Raad van State strandde vanwege onvolledig luchtkwaliteitsonderzoek, besloot Verkeer en Waterstaat ook de gevolgen van de aanleg van de Tweede Coentunnel voor de luchtkwaliteit opnieuw in kaart te brengen.
Op basis van dit nadere luchtonderzoek is Rijkswaterstaat tot de conclusie gekomen dat extra maatregelen nodig zijn om de luchtvervuiling terug te dringen. Aan de noordoostzijde van de A9 in Haarlemmermeer komt daarom een 3 meter hoog transparant scherm dat de omgeving moet afschermen van de uitstoot.

Inspraak

Het gewijzigde onderdeel van het plan voor de Tweede Coentunnel gaat eind deze week de inspraak in. Rijkswaterstaat hoopt volgend jaar met de daadwerkelijke aanleg van de Tweede Coentunnel te starten. De tunnel moet samen met de aan te leggen Westrandweg in 2012 in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel