nieuws

Leven topbestuurders gaat niet over rozen

bouwbreed

Wat is de overeenkomst tussen Reed Elsevier-topman Crispin Davis en Heijmans-baas Guus Hoefsloot. Beiden worden door FEM Business getipt als topmannen die het einde van dit jaar niet in hun huidige functie halen. Davis zit al 8 jaar aan de top bij de uitgever maar heeft in die tijd nauwelijks kunnen zorgen voor koerswinsten. Hij figureert in de top-tien dan ook plaats één.

Wat is de overeenkomst tussen Reed Elsevier-topman Crispin Davis en Heijmans-baas Guus Hoefsloot. Beiden worden door FEM Business getipt als topmannen die het einde van dit jaar niet in hun huidige functie halen. Davis zit al 8 jaar aan de top bij de uitgever maar heeft in die tijd nauwelijks kunnen zorgen voor koerswinsten. Hij figureert in de top-tien dan ook plaats één.
Hoefsloot bleek vorig jaar een geplaagd man. Ondanks de economische groei en de bouwhausse moest hij tot twee keer toe een winstwaarschuwing afgeven. Dat diezelfde economische voorspoed heeft gezorgd voor extra kosten in de vorm van stijgende materiaalprijzen en hogere prijzen van onderaannemers, is iets waar aandeelhouders geen boodschap aan hebben.
Als Hoefsloot erin slaagt om de verliezen te beperken tot de al bekende projecten die in 2004 zijn aangenomen, dan kan hij zijn huid redden. Komen er dit jaar nog meer lijken uit de kast, dan zal president-commissaris Joep Brentjens wel eens met een andere boodschap langs kunnen komen. De Heijmans-baas zelf heeft ook al erkend dat het “alle hens aan dek” is.
FEM ziet ook de positie van Wavin-topman Philip Houben wankelen. Eind 2006 werd het bedrijf door eigenaar CVC naar de beurs gebracht waarna ook het resterende belang snel werd afgestoten. Houben had het direct lastig vorig jaar. Tot twee keer toe maakte hij aandeelhouders blij met verhoging van de vooruitzichten om vervolgens eveneens twee keer tot een verlaging over te gaan. Daar worden aandeelhouders altijd heel schichtig van.
President-commissaris Paul van den Hoek is overigens al gewend om topmannen kwijt te raken. Vorig jaar nam AEX-fonds Corporate Express afscheid van de langst zittende topman Frans Koffrie wegens het onvoldoende waarde creëren voor de aandeelhouders. Van den Hoek houdt het bij dat bedrijf nu zelf ook voor gezien.

Reageer op dit artikel