nieuws

Le Medi richt zich op de ‘Nieuwe Rotterdammers’

bouwbreed Premium

Metselaars op Le Medi in Rotterdam moeten dezer dagen al hun vakmanschap uit de kast halen. Hoge bakstenen boogpoorten, verspringende metselverbanden en natuurstenen gevelbanden geven het woonbuurtje in Bospolder-Tussendijken een mediterraan tintje.

Era Bouw, Com.wonen en Woonbron

Ontwikkelende bouwer ERA Bouw zette eind december alles op alles om voor de kerstvakantie de steigers te kunnen verwijderen bij het pronkstuk van het project: de hoofdpoort. Uitvoering van deze hoge ovalen boog kostte zowel metselaars als werkvoorbereiders veel hoofdbrekens. ‘Het bovenste gedeelte van de poort moesten we steen voor steen uittekenen’, vertelt Onno Smit, deeluitvoerder van ERA Bouw. ‘Om een constante voegdikte te krijgen, hebben we alle stenen op maat gezaagd. Een secuur werkje.’
In totaal zijn ruim 800 stenen gezaagd, waarvan de smalste tot op 25 millimeter dikte. Zolang de specie nog droogt van de achtergelegen binnenpoort, die toegang biedt tot een centraal plein met een mediterrane fontein, wordt deze ondersteund door een mal. Boven de toegangspoort is de naam ‘le Medi’ ingemetseld. Op de plafonds aan de binnenzijde wordt nog een kunstwerk van 70 vierkante meter tegelmozaïek aangebracht.

Ruitvormig

Initiatiefnemers Era Bouw, Com·wonen en Woonbron mikken met Le Medi op ‘de Nieuwe Rotterdammer’. ‘Dit is een multiculturele wijk en daarvan mag je best iets terugzien in de bebouwing. Dat is de achterliggende gedachte’, vertelt kopersadviseur Sanne Quik (ERA Bouw).
Opzet van het ruitvormige woonblok is geïnspireerd door de medina – een ommuurd stadsdeel zoals dat in tal van Noord-Afrikaanse steden is terug te vinden. Het wonen is in Le Medi naar binnen toe gericht. De 93 grondgebonden woningen van het gevarieerd opgezette wijkje zijn gegroepeerd rond een groot plein en langs gemeenschappelijke terrassen op de daken van de parkeergarages. Het idee van de medina wordt versterkt doordat de hoofdpoort en vier kleinere zijpoorten kunnen worden afgesloten.
Het ontwerp van architectenbureau Geurst en Schulze bevat zes verschillende woningentypen, waarvan de meeste met houtskeletbouwelementen kunnen worden uitgebreid. De benodigde vergunningen en welstandsprocedures zijn al afgerond, waardoor kopers ook later hun huis makkelijk kunnen aanpassen. Sommige woningen vertonen inmiddels een verlenging van een paar meter op de onderste verdieping. Er zijn ook kopers die kiezen voor een extra bouwlaag op het dak.
Resultaat is een levendig en gevarieerd beeld, dat wordt versterkt door de detaillering. Zo worden de gevelvlakken langs de smalle binnenstraatjes voorzien van een keimlaag. Kopers mogen zelf de kleur kiezen.

Natuursteen

Een ploeg metselaars monteert momenteel Chinees natuursteen langs de dakranden aan de buitengevels van Le Medi. In het hele complex worden ongeveer tienduizend natuursteenelementen bevestigd langs dak- en trottoirranden. ‘Daar komt nog heel wat bij kijken’ vertelt Smit. ‘De gemeente Rotterdam eist dat de natuurstenen platen behalve met een cementlijmlaag van 8 tot 10 millimeter ook met roestvaststalen ankers dubbel worden verankerd. En dat mag niet in de voeg, dus je moet telkens berekenen waar je het anker plaatst.’
Het is een direct gevolg van het neerstorten van enkele gevelplaten van het Hilton hotel, enkele jaren geleden, als gevolg van aantasting van de metalen bevestigingselementen.
De gevels zelf worden uitgevoerd met telkens verspringend metselwerk. Naar buiten geschoven metselstenen vormen kruispatronen en willekeurige patronen. Ook is op een aantal plaatsen geperforeerd metselwerk aangebracht. Voor de metselploeg – deels leerling-metselaars – is er geen sprake van ‘even de steentjes wegleggen’.
De verkoop van de woningen (variërend in prijs van 190.000 tot 300.000 euro) verloopt vlot.

Multicultureel

De kopers in Le Medi zijn autochtone Hollanders, maar ook Kaapverdianen, Turken, Marokkanen, Hindoestanen en Surinamers. ‘Eigenlijk precies die groep waarop we ons hebben gericht, zegt Sanne Quik. ‘De Nieuwe Rotterdammer: ondernemende singles, multiculturele stellen en jonge stedelijke gezinnen.’■

Reageer op dit artikel