nieuws

‘Laten we samen geld gaan verdienen in Noord-Irak’

bouwbreed

Hoewel Irak nog een tamelijk gevaarlijk land is, zijn er genoeg kansen voor het bedrijfsleven. Die boodschap droeg gisteren onder andere minister Van der Hoeven (Economische Zaken) uit tijdens een Irak-conferentie in Den Haag.

De conferentie was vooral gericht op bedrijven in de water- en oliesector. Desalniettemin zei Van der Hoeven in haar toespraak dat ‘dry infrastructure’ – wegen- en bruggenbouw – ook zeer nodig is in het relatief veilige Noord-Irak. Zij riep de Nederlandse en Irakese bedrijven op om vooral samen te werken.
De minister constateerde dat ontwikkelingen in het door oorlog geteisterde land langzaam gaan. Toch was ze optimistisch over de kansen: “Laten we samen geld gaan verdienen”, riep ze tegen de zaal.
Het ministerie van Water van Irak liet weten dat er op het gebied van het bouwen van bijvoorbeeld dammen nog veel werk ligt. In de buurt van de Iraakse stad Mosul worden momenteel twee grote dammen gebouwd: de Bakhma Dam en de Badoush Dam. In het noorden is een tekort aan dammen. Irak – dat miljarden wil investeren in de infrastructuur – kijkt daarbij ook graag naar Nederland, verzekerde Shaker Mahmood Ali van het Iraakse departement. “Ook moet er veel gebaggerd worden in de Tigris en de Eufraat”, zei hij.
Diverse Nederlanders verklaarden tijdens het congres ‘reality, developments and expectations’ dat mensen zich niet moeten laten afschrikken door de verschrikkelijke oorlogsbeelden. “De vier noordelijke provincies en het westen zijn veilig. Nog veiliger dan het centrum van Amsterdam en Rotterdam”, vindt voorzitter Jaap Vaandrager van het Netherlands-Iraq Business Council, die Irak meerdere malen bezocht.

Mogelijkheden

De Nederlandse ambassadeur in Bagdad zei dat Irak veel economische mogelijkheden kent. Om het land op de rails te krijgen zijn vooral private buitenlandse investeerders noodzakelijk. Ook hij benadrukte dat er veel gebieden nog erg gevaarlijk zijn, maar dat het noorden relatieve rust kent.
In totaal waren er ongeveer 50 Iraakse bedrijven vertegenwoordigd en een veelvoud aan Nederlandse geïnteresseerde bedrijven en instellingen. Daar zaten ook bouw-, architect- en onderzoeksbureaus bij als A. Hak International BV, AAArchitects, Deltares/TNO, Imtech, Movares Nederland, Netherlands Water Partnership, Pipelife Nederland, Shell, staalbedrijf Smulders en Twentsche Kabelfabriek. Ook baggeraar Van Oord was van de partij.

Reageer op dit artikel