nieuws

‘Laat de markt zijn werk doen’

bouwbreed Premium

De Eerste Kamer zou geen stokje moeten steken voor de aanbestedingswet. Marktpartijen kunnen goed uit de voeten met de voorstellen van Economische Zaken. Het alternatief is nog jaren doormodderen met een lappendeken aan regels.

De Stichting Marktwerking Installatietechniek reageert positief op het consultatiedocument. De installateurs vinden het grote winst dat de regels voor alle aanbestedende diensten gelijk worden. Ook kleinere bedrijven profiteren van de nieuwe aanpak. “Het zou een slechte zaak zijn als de politiek de wet blokkeert en alles in de prullenbak verdwijnt. Deze wet is alweer jaren vertraagt, dus dan moeten we nog langer wachten op uniforme regels”, vindt directeur Pieter van den Eijnden.

Geen schoonheidsprijs

Dat de constructie van een raamwet zonder inhoud niet de schoonheidsprijs verdient, erkent SMI wel. De installateurs kiezen voor de eerste formulering over het verbieden van clustering van opdrachten. Ze vinden het jammer dat de opdrachtgever drie referentieprojecten mag vragen (in de oorspronkelijke voorstellen één), maar zijn heel positief over de eis dat de aanbestedende dienst het bestek gratis ter beschikking moet stellen. “Ze durven daar rustig 300 tot 400 euro voor te vragen. Belachelijk in dit digitale tijdperk, daar hebben adviesbureaus hun zakken mee kunnen vullen.”
Ze zien liever een ombudsman of klachtenloket dan de voorgestelde aanbestedingsautoriteit. “De stap naar de rechter is nu veel te groot. Een autoriteit wekt te veel associaties met een Opta of NMa. Een laagdrempelige instelling waar je zonder poespas van advocaten je grieven kunt neerleggen, zou een verademing zijn. Misschien is een uitspraak zonder veel gevolgen voor de aanbestedende dienst, maar straffeloos op de vingers tikken helpt voor een volgend project.” Een subtiele verwijzing naar de Rijksgebouwendienst.

Clusteren

SMI dwong de opdrachtgever afgelopen zomer op de knieën toen zij via de rechter in het gelijk werd gesteld over de aanbesteding van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. De aanbestedingsprocedure is afgebroken en ook een tweede procedure mislukte vanwege te weinig inschrijvers en inschrijving ver boven de raming.
“De dienst is een dief van z’n eigen portemonnee door alle percelen tot een grote opdracht te clusteren. Dan beperk je het aantal inschrijvers. De Rijksgebouwendienst zei innovatief te willen aanbesteden, maar kwam zelf met een klassiek uitgewerkt bestek als basis. Het is niet meer van deze tijd om marktpartijen buiten de deur te houden bij de ontwerpfase”, vindt de directeur.
Rijksgebouwendienst is nu een op een aan het onderhandelen met de enige inschrijver: de combinatie van BAM, Ballast Nedam, Homij en Imtech. SMI is nog altijd van mening dat de stap naar de rechter voorkomen had kunnen worden als de opdrachtgever een paar woorden had geschrapt. “Met deze uitkomst is in elk geval niemand gelukkig, maar er bestaat nu geen middenweg en het terrein van de Zwarte Madonna kan niet braak blijven liggen.”

Reageer op dit artikel