nieuws

Krachtiger processor wordt steeds kleiner

bouwbreed

Kleinere processors met grotere vermogens zijn niet alleen een uitkomst voor laptops, maar vooral ook voor allerhande compacte mobiele apparaten.

“In de loop van 2008 zal Intel het mobiele internet volledig ontsluiten met kleine, lichte en uiterst krachtige apparaatjes die zó in elke binnenzak passen,” voorspelt Mooly Eden, vice-president en algemeen directeur van Intels mobile platform group.
Chipproducent Intel presenteerde begin dit jaar zestien nieuwe compacte processoren tijdens de International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Vier daarvan zijn bestemd voor servers, de overige twaalf voor desktops en laptops. Ze zijn allemaal loodvrij en vanaf dit jaar ook halogeenvrij.
De compacte processors zijn gebouwd volgens Intels nieuwe transistorformule en het 45 nanometer-productieproces. Dit zorgt voor hogere snelheden, lager stroomverbruik, langer batterijgebruik, minder belasting van het milieu en uiteindelijk de door de consument gewenste compacte, modieuze apparaten. Doordat de processors tot 25 procent kleiner zijn dan hun voorgangers stelt dat bedrijven in staat om slanke apparaten te creëren, van stijlvolle all-in-one-desktops tot kleinere laptops.
De technologische voorsprong benut door Intel om een impuls te geven aan een categorie compacte, krachtige en zuinige zakapparaten voor breedbandinternet, zo verklaarde Eden: “Met deze nieuwe producten kunnen hardcoregamers, liefhebbers van high-definition en alle andere computergebruikers, zakelijk én privé, profiteren van grotere prestaties in een kleinere verpakking.”

Reageer op dit artikel