nieuws

‘Kleur is belangrijker dan vorm’

bouwbreed Premium

“Kleur is een bouwelement”, vindt Leo Faasen. Met gevolg dat de kleurspecialist van Sigma Coatings soms een gebouw ziet dat minder fraai oogt dan opdrachtgever en architect voor ogen stond. “Kleur is belangrijker dan vorm.”

Kleur is niet constant, vertelde Faasen op de vakbeurs GevelTotaal in Rotterdam; al naar gelang de omstandigheden oogt dezelfde kleur lichter of donkerder. De invloed is niet helemaal te voorspellen. “Herinneringen bepalen mede de beleving van een kleur”. Wel zijn er algemene regels die bijvoorbeeld waarschuwen dat rood en groen naast elkaar niet goed uit de verf komen.
Kleuren veranderen ook naarmate mensen ouder worden; met het klimmen der jaren zien mensen veel meer geel en bruin. Faasen: “Goed om rekening mee te houden bij de afbouw van huisvesting voor ouderen.” Dat geldt ook voor zwart/wit geblokte vloeren; die ogen voor ouderen al snel alsof de tegels schots en scheef liggen en nodigen niet uit er over heen te lopen. Andersom kunnen winkelinrichters met gekleurde banen in de vloer klanten langs alle schappen leiden zonder dat ze er bij stil staan.
Met passende kleuren komen details in bijvoorbeeld een gevel beter tot hun recht en valt een gebouw als geheel meer op. En met kleur kan een minder geslaagd ontwerp meer lijken dan het is. “Een gebouw moet dat wel kunnen hebben”, waarschuwt Faasen. De praktijk leert hem dat kleur afzonderlijke details goed doet, maar dat de combinatie van alle gekleurde details afbreuk kan doen aan een gebouw.

Huisstijl

Gebouwen komen er steeds gekleurder op te staan, is de boodschap van Bauke Hoekstra Bonnema van Corus Distribution 0x26 Building Systems. Sportverenigingen bijvoorbeeld onderscheiden hun nieuwe onderkomen met hun clubkleuren, terwijl bedrijven hun huisstijl tot op de gevel doorzetten.
“Kleur is ook een wezenlijk onderdeel van het nieuwe Agora-theater in Lelystad”, zegt Bonnema. Architect Ben van Berkel bedacht voor het gebouw onder meer een tweede huid van geperforeerde aluminium plaat. Door die perforaties tovert de zon lichteffecten op de plaat. Dat gebeurt ook op de metalen bekleding van het Haagse Strijkijzer. ’s Ochtends oogt deze wolkenkrabber zilvergrijs, ’s avonds neigt de kleur naar bruin.
Geperforeerde platen kunnen ook in combinatie met led’s worden gebruikt. Bonnema: “De lichtgevende diodes kunnen een dak of een gevel van binnen uit verlichten waardoor een gebouw een andere dimensie krijgt.” Led’s kunnen een gevel ook veranderen in een groot televisiescherm. “Daar zit toekomst in”, denkt Bonnema; de reden dat Corus met Philips specifieke led-producten voorbereidt. Onder de noemer Energy Products levert Corus al dakplaten met zonnecellen of wisselaars voor zonneboilers. Er is ook een gecombineerde variant. Die rendeert volgens Bonnema het best; niet in de laatste plaats omdat het water voor de boiler de zonnecellen koelt, waardoor ze meer elektriciteit maken.

Gaten in beton

Hoe maak je een betonnen constructie lichter? Door er gaten in te maken! Jean Marc Saurer van HVDN Architecten uit Amsterdam bedacht zes betonnen elementen om bijvoorbeeld een gevelscherm te maken. Zo’n scherm werkt op zomerse dagen als een zonwering en houdt ook warmte buiten. En ’s winters houdt zo’n scherm warmte binnen. Saurer ontwikkelde de elementen met Loveld Beton uit het Belgische Aalter. De architect greep terug op een kunstwerk uit de jaren zestig. Dat was “mooi, maar heel complex te maken.” De elementen worden gegoten in uitgefreesde mallen die weer naar een gescand kleimodel zijn gemaakt. Ook al verschillen de elementen, samen vormen ze doorlopende patronen.

Reageer op dit artikel