nieuws

Kathedraal van staal

bouwbreed

Gouda -Stolwijks bouwbedrijf De Vries en Verburg bouwt een niet alledaags kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente Gouda. Vergeleek de Goudse wethouder Arnout Menkveld bij het slaan van de eerste paal op 12 mei 2007 het gebouw nog keurig met een tabernakel (tent), gezien de afmetingen spreken de Gouwenaren inmiddels onbescheiden over een ‘kathedraal’. Dat wordt er dan wel een van staal en hout, passende materialen op het industrieterrein aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde, in de volksmond beter bekend als het voormalige Eneco-terrein.

Gouda -Stolwijks bouwbedrijf De Vries en Verburg bouwt een niet alledaags kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente Gouda. Vergeleek de Goudse wethouder Arnout Menkveld bij het slaan van de eerste paal op 12 mei 2007 het gebouw nog keurig met een tabernakel (tent), gezien de afmetingen spreken de Gouwenaren inmiddels onbescheiden over een ‘kathedraal’. Dat wordt er dan wel een van staal en hout, passende materialen op het industrieterrein aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde, in de volksmond beter bekend als het voormalige Eneco-terrein.
Het circa 30 meter hoge bouwwerk is ontworpen door architektenburo Roos en Ros uit Oud-Beijerland, dat koos voor kopgevels van stalen vakwerkspanten met een eveneens stalen bekleding, plus een lichtdoorlatende randstrook die met behulp van gekleurd glas het ouderwetse kerkgevoel van glas-in-lood moet terugbrengen. Het tentdak van sandwichelementen wordt gedragen door robuuste gelamineerde houten spanten. De dakplaten zijn niet alleen afdichtend, maar dragen tevens bij aan de schijfwerking van de constructie. Achter de circa 28 lange en 34 meter brede kerkzaal wordt in metselwerk een aanbouw voor nevenfuncties gerealiseerd, waarin ook de koster een plek moet krijgen. Beide gebouwdelen worden via een 4 meter hoge, semi-transparante plint met elkaar verbonden. Komende zomer kunnen de vele honderden gelovigen er de eerste kerkdienst met het eveneens nieuwe orgel bijwonen.
Foto: Ton Borsboom
Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel