nieuws

Jobarco vult niche in ziekenhuismarkt

bouwbreed

Een niche, noemt Jobarco zijn Instalcare, een installatieconcept voor medische ruimten. Maar het gaat dan wel om een niche die tot ver over de grens interesse wekt. De reden dat de kabelspecialist uit Benthuizen Instalcare liet patenteren.

Jobarco adviseert Instalcare voor operatiekamers en andere medische ruimten. Mede op aanwijzing van installateur GTI Suez gebruikt het Benthuizer bedrijf speciale kabel van Eldra, montagekasten van Spelsberg, klemmen van Wago en bijpassende producten als wandcontactdozen.
Het bijzondere van het systeem zit in de combinatie van voeding en aarding. Kema en TNO certificeerden de onderdelen en manier van installeren voor medische toepassingen. En het geheel voldoet aan NEN 1010-7/A3 en EN-IEC 60364-7-710.
Het grote voordeel van Instalcare in Jobarco’s visie: lagere kosten. “De schakelkasten kunnen volledig gemonteerd op de locatie worden afgeleverd”, legt adviseur Hans Licher uit. Overzichtelijkheid is een ander voordeel, want alle onderdelen en groepen zijn in één of twee kasten ondergebracht. “Dat laatste beperkt ook de kosten van het onderhoud”, zegt Licher, “niet in de laatste plaats omdat de installateur in de kasten alle metingen kan doen.”

Uniform

Ziekenhuizen werken vaak met vaste installateurs. De praktijk leert dat ieder van hen op een eigen manier te werk gaat. Met Instalcare maakt de installateur uniforme installaties waarin later ook eventueel een andere installateur de weg kan vinden. “Maar Instalcare is geen blauwdruk voor om het even welke ziekenhuisinstallatie”, tempert Licher al te hoge verwachtingen. “Het systeem is vooral geschikt voor installaties die boven het plafond worden aangelegd.” En dat is ongeveer 80 procent van de markt.
De kabel combineert voeding en potentiaalvereffening. Dat laatste is verplicht in bepaalde medische ruimten. Teneinde te voorkomen dat er spanning op komt te staan, worden geleidende delen dan onderling verbonden.
De combinatie verlaagt de montagekosten en vergt minder voorzieningen. De kabel telt twee massieve geleiders van 2,5 kwadraat en één flexibele geleider van 6 kwadraat. De buitenmantel is halogeenvrij, net als de montagekasten de rijgklemmen, waardoor bij brand minder giftige gassen uit de materialen vrijkomen.
De beschermingsgraad van de kast voldoet aan IP67. “Eigenlijk een maatje te groot voor ziekenhuizen”, vindt Licher, “maar het voorkomt problemen met het stof dat in ziekenhuizen altijd rijkelijk rond dwarrelt.”
De bepalingen van IP67 zorgen dat de montagekasten vrij van stof blijven. De verbinding op de rijgklemmen tussen de ader en de stroomrail is gasdicht. De aansluitklemmen zijn van het type insteek wat ze veilig tegen aanraking maakt.
In Nederland kan Jobarco inmiddels veertien projecten als referentie noemen. Dat aantal zal gestaag groeien, denkt Licher, wanneer hij denkt aan de plannen voor nieuwbouw en verbouw die veel Nederlandse ziekenhuizen momenteel maken. Ook uit België en Duitsland trekt Instalcare belangstelling, net als uit Griekenland en zelfs uit Litouwen. “Dat is de reden dat we het met een patent wat moeilijker willen maken onze ontwikkeling te kopiëren.” Want Instalcare mag dan bedoeld zijn voor een nichemarkt, “ook die moet ergens worden afgetimmerd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels