nieuws

Investeringsfonds moet wijken aan geld helpen

bouwbreed

Een investeringsfonds helpt de wijken van minister Vogelaar van Wonen aan het benodigde extra geld. Dat is het voorstel van branchevereniging Aedes, zo melden goed ingelichte bronnen.

Het investeringsfonds neemt een derde van de jaarlijks benodigde 250 miljoen euro voor zijn rekening. Voor de komende tien jaar komt dat neer op een bedrag van 750 miljoen euro. De hoogte van de bijdrage van individuele corporaties aan het fonds wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde van het bezit.
Na vijftien jaar wordt gekeken wat de investering heeft opgeleverd en keert het fonds het rendement aan de deelnemers uit. Door de gekozen constructie wisselt er geen vastgoed van eigenaar, wat voor het eerder voorgestelde woningfonds wel noodzakelijk is. Hierdoor hoeft er geen overdrachtsbelasting worden betaald, wat een forse besparing oplevert. Het woningfonds dat Aedes afgelopen najaar naar voren schoof is doorgerekend door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financieel toezichthouder van de sector. Het fonds levert nauwelijks tot niets op omdat corporaties die extra geld nodig hebben hun woningen aan het fonds moeten verkopen. Hierbij moet overdrachtsbelasting worden betaald waardoor de opbrengsten van het fonds grotendeels via de fiscus in de schatkist terechtkomt.

Voorstel

Vogelaar heeft, nadat bleek dat het woningfonds te weinig opleverde, Aedes gevraagd om met een aangepast voorstel te komen. De ledenvergadering van Aedes heeft hierover afgelopen donderdag vergaderd en wil nu met het investeringsfonds de minister tevreden stellen. Volgens een woordvoerder van Aedes blijft het eerder door de branchevereniging voorgestelde woningfonds bestaan. “Het woningfonds blijft beschikbaar voor de niet-Vogelaarwijken. Met het investeringsfonds willen we de 750 miljoen euro onrendabele extra investeringen bij elkaar brengen die nodig zijn voor de veertig door de minister aangewezen wijken.” Minister Vogelaar heeft Aedes tot uiterlijk 1 februari 2008 de tijd gegeven om met een sluitend voorstel te komen.

Reageer op dit artikel