nieuws

Houten paviljoen uit 1922 als exacte kopie op Rotterdam Airport herbouwd

bouwbreed

Rotterdam Airport krijgt een nieuw restaurant. Dit wordt een exacte kopie van het in 1940 verwoeste exemplaar op het eerste vliegveld voor de burgerluchtvaart van Nederland.

Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig bestaan maakte Rotterdam Airport een jubileumboek. De oude foto’s van vliegveld Waalhaven vormden de eerste inspiratie voor de herbouw van het houten paviljoen met groot terras.
De tweede aanzet deed aannemer Van Omme De Groot, die Rotterdam Airport benaderde met het verzoek om goed geschoolde mensen.
Op het vliegveld lopen namelijk verschillende projecten om scholing en werkgelegenheid van kansarme jongeren te stimuleren. Drie vliegen in een klap dus. Rond de vijftig jongeren leren op ambachtelijke manier de bouw kennen, omdat het pand helemaal uit hout opgetrokken wordt. De aannemer schoolt mogelijk toekomstig personeel. Rotterdam Airport krijgt een toeristische attractie, waar bezoekers zicht hebben op de start- en landingsbaan.
Architect Rob Bosman van Noorderlicht Architecten uit Delft heeft de oude bouwtekeningen inmiddels teruggevonden bij het Gemeentearchief Rotterdam. Hij reconstrueert en interpreteert de tekeningen met behulp van oude foto’s. Het bureau deed eerder ervaring op met de replica van het stationsgebouwtje van Schiphol uit 1928, op Aviodrome. Bosman wil ook de jongeren betrekken bij de uitwerking van de tekeningen. Dat gebeurt na de zomer, wanneer het project officieel start. Eind 2009 moet het restaurant klaar zijn.
Ontwikkelaar is Rotterdam Airport Vastgoed. De bouwsom is nog niet bekend, maar “we willen geen goedkope materialen, want dan verdwijnt de charme van het gebouw,” aldus een woordvoerder van het vliegveld.

Reageer op dit artikel