nieuws

Hotelkamer draait in zes uur rond

bouwbreed

Een 180 meter hoog reuzenrad met bijna driehonderd hotelkamers verrijst, als het aan Royal Haskoning ligt, in Dubai.

Na London, Peking en Orlando loopt de Great Wheel Corporation al een tijdje rond met plannen voor een rad in Dubai. Maar tegelijkertijd wil de onderneming volgens Syb van Breda van Royal Haskoning niet slaafs het kunstje herhalen dat het inmiddels al met zoveel succes overal ter wereld toepast. Daarom luidde de opdracht voor de prijsvraag, om een ‘totally innovative’ ontwerp te realiseren. “Iets dat alleen in Dubai kan.”
Het ontwerpteam waarvan Van Breda deel uitmaakt, besloot het reuzenrad uit te voeren zonder spaken en naaf. Bovendien besloot Haskoning niet de horecavoorzieningen, het hotel en de recreatieve functies in gebouwen aan de voet onder te brengen, maar in het reuzenrad zelf. De 24 capsules kunnen elk zestien hotelkamers herbergen. Maar er kunnen ook capsules gereserveerd worden voor het restaurant, een zwembad, discotheek. Alles draait in zes uur rond.
Bezoekers die niet zoveel tijd hebben, maar wel van het uitzicht over het onstuimig ontwikkelende Dubai willen genieten, kunnen inschepen in een deel van het rad, dat in een half uur rondgaat. Een derde schijf tussen die twee tegen elkaar leunende wielen fungeert als lift voor de gebruikers van de hotels, om ze snel bij de juiste capsule te brengen.
Gisteren werd bekend dat Haskoning de internationale prijsvraag heeft gewonnen met dit concept. Maar dat betekent volgens Van Breda nog niet dat de bouw ook direct morgen van start gaat. In de eerste plaats moet het project financieel verder doorgerekend en moeten er meer partners worden gevonden. Dan moet het technisch en architectonisch verder worden uitgewerkt.
Het constructief ontwerp is verzorgd door Corsmit, dat sinds midden vorig jaar deel uitmaakt van Haskoning. Volgens Jan Font Freide van Corsmit was het vermoeiingsgedrag maatgevend voor het ontwerp. De hotelkamers zijn volgens de constructeur behoorlijk trillingsarm, maar niet compleet. “Vergelijk het met een kamer op een cruiseschip. Je hoort wel eens iets van de motor en voelt wel eens een golf, maar dat maakt deel uit van het avontuur.”

Reageer op dit artikel