nieuws

Het R-woord

bouwbreed

Koude rillingen krijgen beleggers ervan. Het R-woord waart rond in de financiële wereld. Vooral aan gene zijde van de Atlantische Oceaan doemt het spookbeeld op, al willen officiële economische bureaus er nog niets van weten.

Koude rillingen krijgen beleggers ervan. Het R-woord waart rond in de financiële wereld. Vooral aan gene zijde van de Atlantische Oceaan doemt het spookbeeld op, al willen officiële economische bureaus er nog niets van weten.
Toch is het gevaar niet ondenkbeeldig. De beroemde hypotheekcrisis en de al even beruchte kredietcrisis hebben Ben Bernanke, de Fed-baas er al toe gebracht om de rente weer te verlagen.
Curieus is dan te zien dat de nervositeit van Wall Street ook in Europa zijn sporen nalaat. En dat terwijl de Europese economieën inmiddels veel minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse dan in het verleden.
Zelfs de baas van de Europese Centrale Bank wordt zenuwachtig. Bij het laatste rentebesluit om niets te doen aan de rente, hield hij een indringend pleidooi voor werkgevers en werknemers om de lonen niet te hard laten stijgen. Anders, zo kreet hij dreigend, zou hij volgende keer de rente wel laten stijgen om de inflatie te beteugelen.
Nu is het een feit dat binnen de Europese Unie de inflatie hoog is met 3,1 procent. Zoals eerder al aangegeven zitten er tussen de verschillende landen echter grote verschillen.
Nederland is ongeveer het beste jongetje van de klas met 1,6 procent. In de voormalige Oostbloklanden komen percentages in de dubbele cijfers voor.
Op zich is dat niet meer dan logisch. Het gaat om economieën die zich in sneltreinvaart proberen aan te passen aan het Europese welvaartsniveau. Dat gaat gepaard met hoge economische groei, hoge loon- en prijsstijgingen en dus hoge inflatie.
In een dergelijke situatie mag je verwachten dat beleggers gaan kijken naar lokale fondsen die minder te lijden hebben van de internationale economie. Dat is slechts ten dele het geval. Lokale bouwers als Heijmans en Ballast Nedam hebben ook meer last van de koersdalingen dan de meer internationaal gerichte fondsen als BAM en Boskalis. Vooral bij die laatste is dat vreemd omdat de baggeraar een dusdanige geografische spreiding kent dat er altijd wel geld wordt verdiend.
Je zou haast denken dat beleggers ook recessie vrezen in het Midden-Oosten.

Reageer op dit artikel