nieuws

Hars oorzaak stoomexplosie

bouwbreed

De explosie in een Newyorks, ondergronds stoomnetwerk in juli 2007 werd veroorzaakt door gemorste hars in een stoomafsluiter.

Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek naar de ramp waarbij een geyser van heet water, stoom en modder 150 meter de lucht inspoot en een persoon omkwam.
De hars was een aantal maanden voor de explosie door een aannemer gebruikt als sealer om na een reparatie een naad tussen twee pijpstukken in het 160 kilometer lange stoomnetwerk van de firma Con Edison te dichten. In het netwerk zitten 1650 stoomafsluiters waardoor water dat in de buizen condenseert kan ontsnappen. Een aantal van deze stoomafsluiters raakte verstopt met hars die gebruikt was bij de reparatie. Omdat na zware regenbuien het water niet kon ontsnappen ontstond waterslag in de leiding waarna de druk opliep tot zevenmaal de normale waarde en de buis explodeerde.
De explosie veroorzaakte een 10 meter wijde krater in het wegdek en tientallen miljoenen dollars aan schade. Con Edison zegt alle stoomafsluiters in het netwerk te zullen vervangen door een type dat minder gemakkelijk verstopt kan raken. De afsluiters zullen ook vaker dan eens per jaar geïnspecteerd en gereinigd worden. Het netwerk van Con Edison in Manhattan is het grootste netwerk voor districtverwarming in de VS. In de wintermaanden levert het systeem 4.5 miljoen kilo stoom per uur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels