nieuws

Harmonica’s

bouwbreed

Gouda In Gouda zit er voor de gww-sector al jaren veel muziek in rioleringswerkzaamheden, sinds daar in 2004 het gemeentelijk rioleringsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Dit jaar is ondermeer de Jacob Catsstraat aan de beurt en de harmonica’s op de foto zijn de flexibele verbindingsstukken tussen putdeksel en rioolbuis. Deze verlengde telescopen uit de Tegra-serie inspectieputten van Wavin zijn van kunststof. Beton is voor de Goudse grondslag te zwaar, een bekend probleem in grote delen van de Randstad.Vanwege de veengrond zakt de bodem er jaarlijks enkele centimeters. Door gebruik te maken van harmonische kragen kunnen de rioolputten netjes met het zettende wegdek mee omlaag bewegen en steken ze niet na enkele jaren, zoals menig automobilisten te laat opmerkt, een halve decimeter of meer boven de bestrating uit. Het project in Gouda wordt uitgevoerd door een bouwcombinatie van twee middelgrote gww-aannemers; Mouwrik Waardenburg en M. van Ooijen en Zn uit Gouda. Eind februari zijn de werkzaamheden aan de nieuwe riolering afgerond.

Gouda In Gouda zit er voor de gww-sector al jaren veel muziek in rioleringswerkzaamheden, sinds daar in 2004 het gemeentelijk rioleringsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Dit jaar is ondermeer de Jacob Catsstraat aan de beurt en de harmonica’s op de foto zijn de flexibele verbindingsstukken tussen putdeksel en rioolbuis. Deze verlengde telescopen uit de Tegra-serie inspectieputten van Wavin zijn van kunststof. Beton is voor de Goudse grondslag te zwaar, een bekend probleem in grote delen van de Randstad.Vanwege de veengrond zakt de bodem er jaarlijks enkele centimeters. Door gebruik te maken van harmonische kragen kunnen de rioolputten netjes met het zettende wegdek mee omlaag bewegen en steken ze niet na enkele jaren, zoals menig automobilisten te laat opmerkt, een halve decimeter of meer boven de bestrating uit. Het project in Gouda wordt uitgevoerd door een bouwcombinatie van twee middelgrote gww-aannemers; Mouwrik Waardenburg en M. van Ooijen en Zn uit Gouda. Eind februari zijn de werkzaamheden aan de nieuwe riolering afgerond.
Foto: Ton Borsboom
Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel