nieuws

HardiePlank op zijn plaats in historisch centrum

bouwbreed

Dankzij de natuurlijke uitstraling van HardiePlank-gevelbekleding past het appartementencomplex Franciscusberg weer goed in het historische centrum van Bergen op Zoom. Tijdens de pas afgeronde renovatie is een oppervlakte van 2125 vierkante meter met dit materiaal betimmerd.

HardiePlank heeft de aanblik van hout, terwijl het de onderhoudsvrije duurzaamheid biedt van de nieuwste generatie ECC vezelcement (Engineered Cement Composite). James Hardie-gevels hoeven volgens de leverancier niet steeds opnieuw te worden geschilderd en zijn ongediertebestendig. Vezelversterkt cement voldoet daarbij aan de norm EN 13501-1, zodat zorgen over brand niet nodig zijn.
Het opvallende wooncomplex Franciscusberg bestaat uit een gemetselde onderbouw en een bovenzijde, die bekleed was met houten planken. Nadat enige jaren geleden was vastgesteld dat de houten betimmering aan onderhoud toe was, is gekozen voor vervanging in plaats van schilderen. Omdat het staat in het historisch centrum van de vestingstad Bergen op Zoom moet het gebouw waarin 76 koopappartementen zijn ondergebracht, voldoen aan de eisen die de gemeente heeft vastgesteld voor dit stukje beschermd stadsgezicht. “Duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid waren de belangrijkste eisen, omdat werkzaamheden aan het complex door de moeilijke bereikbaarheid en de smalle straatjes niet erg gemakkelijk zijn”, zegt bouwkundig adviseur R. Meeuwisse van VvE Totaalservice. “HardiePlank voldoet aan die eisen en bovendien waren de aanschafkosten in vergelijking met hout veel gunstiger. Achteraf bleek ook de gemakkelijke verwerkbaarheid van het materiaal een groot voordeel.” Het is niet nodig om speciale voorbereidingen te treffen of voor te boren. De gevelpanelen worden in de fabriek voorbewerkt, gecoat en verpakt. Eenmaal op de bouwplaats is HardiePlank eenvoudig te installeren door het aantal beschikbare gereedschappen, zoals het hakmes (HardieGuillotine), het zaagblad (HardieBlade), het krasmes en de montagehulpset, waardoor voor iedere plank dezelfde overlap is vast te stellen. Na overleg met James Hardie over de geschiktheid van de onderconstructie zijn 4242 platen HardiePlank gekocht, waarmee een totale oppervlakte van 2125 vierkante meter is betimmerd.
Opdrachtgever VvE Appartementsgebouw Franciscusberg heeft de kleur donkergrijs gekozen omdat deze het meest leek op de bestaande kleur. Aannemersbedrijf B. de Nijs-Soffers is in maart 2007 begonnen met de renovatie en was net voor de jaarwisseling klaar.

Reageer op dit artikel