nieuws

Gunstige verwachtingen voor installateurs en loodgieters

bouwbreed Premium

Installateurs en loodgieters doen goede zaken. De helft van de ondernemers in deze zogenaamde installatie W-sector verwacht in 2008 een hogere omzet te maken dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Van Es marketing services.

De gunstige verwachtingen zijn volgens het marketingbureau te danken aan de invoering van het energielabel en apk voor woningen, hoge prijzen voor energie en aandacht voor duurzaamheid en milieu. De meeste ondernemers hadden ten tijde van het onderzoek waaraan 205 bedrijven deelnamen een overvolle orderportefeuille.
De keerzijde van die medaille is dat de groeiende omzetten zorgen voor krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven hebben grote moeite om opgeleid personeel te vinden. Een ontwikkeling die ook in andere technische branches, zoals de bouw zichtbaar is.

In de ban

Toeleveranciers zijn voor sommige loodgieters en installateurs al evenzeer een probleem. De respondenten gaven aan dat onder meer slechte service, onvoldoende assortiment en het niet nakomen van afspraken redenen zijn om van leverancier te veranderen. Daarom werd vorig jaar 3 procent van de materialenhandelaren waarmee de bedrijven geregeld zaken deden in de ban gedaan.
De markt voor installatiemateriaal wordt momenteel gedomineerd door vier bedrijven. Het gaat om de Technische Unie (20 procent), Vegro (12 procent), Plieger (7 procent) en Wasco (7 procent).

Reageer op dit artikel