nieuws

Grote belegger moet intenties straks melden

bouwbreed Premium

Grootaandeelhouders met een belang van 10 procent moeten melden wat hun intenties zijn. In de bouw zou dit gaan gelden bij Boskalis, Heijmans en Grontmij.

In een wetsontwerp dat minister Bos (financiën) ter consultatie aan belanghebbenden heeft gestuurd, wordt de maatregel aangekondigd. Met het wetsontwerp vult Bos een deel van de adviezen van de commissie-Frijns in. Die heeft eind mei vorig jaar opnieuw gekeken hoe het staat met de corporate governance in ons land. Dat was in de tijd dat activistische beleggers bezig waren met Stork en ABN Amro.
De commissie adviseerde toen onder meer om aandeelhouders met een belang van meer dan 3 procent te laten melden of zij van plan zijn zich actief te bemoeien met de ondernemingstrategie. De gedachte daarachter was dat ondernemingsbesturen dan sneller de dialoog kunnen aangaan met de beleggers. Ook is het voor de minder actieve beleggers van belang de strategie van actieve beleggers te kennen in verband met hun investeringsbeslissing.
Bos is het op zich eens met het advies, maar legt de grens voor de meldingsplicht pas bij 10 procent. Daarmee sluit hij aan bij de praktijk in andere Europese landen die eveneens een grens van 10 procent kennen.

Stemrecht

De melding moet niet alleen worden gedaan wanneer een belegger wel iets van plan is, maar ook als hij niets van plan is. Handelt hij vervolgens in strijd met de melding, dan kan iedere belanghebbende de rechter vragen hem zijn stemrecht te ontnemen.
Binnen de bouwsector heeft een aantal bedrijven grootaandeelhouders met een belang van meer dan 10 procent. De grootste is wel HAL, dat al jaren een belang van 31 procent heeft in baggeraar Boskalis.
Ingenieursbureau Grontmij heeft Delta Deelnemingen Fonds als grootaandeelhouder met een belang van 10,2 procent. Bouwer Heijmans heeft Van Herk, die overigens ook een belang in BAM heeft. In Heijmans heeft Van Herk 12,1 procent van het kapitaal en 13,8 procent van de stemmen in handen. Bij Fugro zit de grootste aandeelhouder, ING Verzekeringen, met 9,12 procent net onder de grens.

Reageer op dit artikel