nieuws

Geen asbestdeeltje blijft na brand in Vroomsho op liggen

bouwbreed

Het asbestsaneringsbedrijf Hein Heun uit Enschede kijkt niet op van asbestverontreinigingen van deze order van grootte zoals nu in Vroomshoop. Het bedrijf is de laatste jaren na branden wel wat gewend geraakt.

“Bij branden in Rijssen en Veenendaal in het laatste anderhalf jaar zijn vergelijkbare hoeveelheden asbest vrijgekomen en daar hebben we ook alles opgeruimd”, zegt uitvoerder Patrick Heun nuchter.
ongeveer zeventig medewerkers van Heun zijn bezig om de asbestdelen op te ruimen naar aanleiding van de grote brand eergisteren in een sporthal en een fabriek met kunststof kozijnen. Ruim 700 vierkante meter asbest is vrijgekomen en ligt op straat, in tuinen, op daken en gevels van woningen, winkels, kerken en schoolgebouwen. Een gebied met 350 woonadressen is afgezet; alles en iedereen wordt gereinigd bij het in- en uitgaan van het gebied.
Heun heeft wasstraten met sproeiinstallaties ingericht. De overwegend witte asbestdeeltjes -de minst schadelijke voor de volksgezondheid – worden afgezogen met grote stofzuigerslangen die verbonden zijn aan voertuigen die uitgerust zijn met een High Efficiëncy Particle Air (HEPA)-absoluut filter. Deze filtert de lucht waarin de asbestdeeltjes zweven helemaal schoon. De afgezogen asbestdeeltjes komen in big-bags in het voertuig terecht. Het asbest wordt vervolgens onder speciale condities gestort.

Capaciteit

Er zijn vijf zuigauto’s ingezet; elk voertuig herbergt een capaciteit van vijf kuub.
“Elk asbestdeeltje wordt opgeruimd”, verzekert Heun. In eerste instantie worden de straten gezuiverd. Dat werk duurt waarschijnlijk tot en met woensdag. In de weken daarna worden met behulp van twee kranen en hoogwerkers daken en gevels van panden gereinigd. De reinigingsmedewerkers zijn uitgerust met speciale witte overalls en volglas maskers die voorzien worden van verse lucht door middel van P3-filters.

Reageer op dit artikel