nieuws

Emmeloord rekent af met wildgroei polderschuren

bouwbreed

“De Noordoostpolder is met een bepaalde ontwerpfilosofie gebouwd. Wildgroei is dus zonde. We willen een nieuwe schuur die binnen de cultuurhistorie past zonder afbreuk te doen aan de moderne tijd,” licht een woordvoerder van de gemeente toe.

“De Noordoostpolder is met een bepaalde ontwerpfilosofie gebouwd. Wildgroei is dus zonde. We willen een nieuwe schuur die binnen de cultuurhistorie past zonder afbreuk te doen aan de moderne tijd,” licht een woordvoerder van de gemeente toe.
Het programma van eisen is nog niet klaar. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wordt erbij betrokken, “want als er geen koe of aardappel inpast, heeft het weinig nut.”
De gemeente noemt nog een aantal voorwaarden: snel te bouwen, concurrerende prijs en een flexibel ontwerp. Dit moet boeren stimuleren de nieuwe schuur aan te schaffen.
Net na de Tweede Wereldoorlog konden boeren niet kiezen welk formaat schokbetonschuur ze wilden. Destijds was de prefab bouwmethode erg innovatief. En noodzakelijk, omdat alles snel uit de grond moest worden gestampt. Het model is typerend voor de Noordoostpolder, er zijn zo’n duizend schuren van gebouwd.
Inmiddels heeft de gemeente zestien ontwerpbureaus aangeschreven. Bijna 35.000 euro is beschikbaar van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. In september worden alle inzendingen tentoongesteld in Museum Nagele, eind februari worden de beste vier polderschuren gekozen.

Reageer op dit artikel