nieuws

Den Helder klaar voor aanleg grote jachthaven

bouwbreed

De gemeenteraad van Den Helder heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe jachthaven. De haven komt in het bassin van de oude werf Willemsoord en omvat in eerste instantie honderd ligplaatsen.

De passantenhaven komt te liggen in het zogenoemde ‘Natte Dok’, dat een oppervlakte heeft van 130 bij 330 meter. De primaire aanvoerroute voor de schepen is de al aanwezige zeedoksluis.
“De eerste fase van honderd plaatsen moet in principe klaar zijn voor Sail 2008 in augustus, als Den Helder de finishhaven is van de Tall ships race. We beginnen met de constructie van de aanlegplekken in het komende voorjaar”, schetst projectleider Albert Verduin van de Ontwikkelings- en Exploitatiemaatschappij Willemsoord (OEW). Deze organisatie werd door de gemeente Den Helder speciaal in het leven geroepen om het totale werfterrein te transformeren. Op langere termijn, zo’n tien jaar, vindt de uitbreiding plaats naar 250 plekken, waaronder een aantal vaste ligplaatsen.
Het bestuur van de Noord-Hollandse gemeente gaf verder ook zijn toestemming voor de constructie van een nieuw havenkantoor op het terrein van de Oude Rijkswerf, dat in 1993 door de Koninklijke Marine werd verlaten.

Loopbrug

Daarnaast mag op de zuidkade van Willemsoord een loopbrug worden gebouwd en is goedkeuring verleend voor nieuwe walvoorzieningen als toiletten en douches. Het havenkantoor krijgt zijn plek bovenop een nog aanwezige oude bunker. De bunker doet daarbij dienst als sokkel en zorgt voor een goed overzicht van het terrein.
Het kantoor krijgt, zo blijkt uit de uitgewerkte plannen van de OEW, de vorm van een ‘gestileerde scheepsbrug’. Voor de bouw van het havenkantoor is onlangs een aanbestedingstraject gesloten. De opdracht is echter nog niet gegund.

Reageer op dit artikel