nieuws

Deltares onderzoekt oude stormvloedlaag

bouwbreed

Geologen van Deltares onderzoeken een stormvloedlaag (schelpenlaag) uit de achttiende eeuw die begin november door een storm is blootgelegd in Heemskerk. Met de resultaten hopen de onderzoekers de kustveiligheid beter in kaart te brengen.

Geologen van Deltares onderzoeken een stormvloedlaag (schelpenlaag) uit de achttiende eeuw die begin november door een storm is blootgelegd in Heemskerk. Met de resultaten hopen de onderzoekers de kustveiligheid beter in kaart te brengen.
De proefneming wordt uitgevoerd met grondradar en moderne dateringsmethoden.
Volgens Deltares zijn er meer schelpenlagen uit een ver verleden in de duinen van de Nederlandse kust aanwezig. Sommige van deze lagen liggen op een hoogte van 6,5 meter boven het gemiddelde zeeniveau. Meestal liggen deze schelpenlagen begraven onder een dikke laag duinzand.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels