nieuws

Delta Central Valley Californië loopt onacceptabel risico op overstroming

bouwbreed

De Central Valley loopt een onaanvaardbaar risico getroffen te worden door overstromingen. Dat staat in een rapport, dat een commissie van deskundigen openbaar heeft gemaakt. In deze laaggelegen delta van de Sacramento rivier en de San Joaquin rivier wonen 1.8 miljoen mensen. Een groot deel van de meer dan 2500 kilometer aan rivierdijken en dammen in dit gebied is oud, onbetrouwbaar en slecht onderhouden.

‘Gebieden rondom de stad Sacramento hebben een kans van een op zestig tot een op zeventig op een overstroming,’ zegt Peter Wijsman, wateradviseur van Arcadis die namens het Netherlands Water Partnership (NWP) meewerkte aan het rapport. Een deel van de dijken is volgens Wijsman ‘non-engineered’, de Amerikaanse manier om te zeggen dat ze door particulieren zijn aangelegd en onderhouden. NWP is een publiek-private organisatie die onder andere de Nederlandse positie op de internationale watermarkt wil versterken.
Volgens Gerald Galloway, voorzitter van de commissie en een voormalige generaal van het Army Corps of Engineers, kan een overstroming duizenden mensen het leven kosten en alleen al rondom Sacramento een schade aanrichten van 25 u ook een groot deel van de drinkwatervoorziening in Californië lamleggen. Het smeltwater van de Sierra Nevada verzamelt zich in de Central Valley en wordt vandaar via een aquaduct naar het droge zuiden van Californië gestuurd.
Wijsman zegt dat de orkaan Katrina, die New Orleans in 2005 onder water zette, een goede waarschuwing is geweest voor Californië. “Ze zijn toen begonnen met een inventarisatie van de dijken in de Central Valley, die nog steeds aan de gang is.”
Arcadis heeft inmiddels ingeschreven op een aantal ‘levee assessment’ projecten die in het gebied moeten worden uitgevoerd. Geld voor grootschalige projecten is er zeker. Gouverneur Schwarzenegger heeft inmiddels 10 miljard dollar uitgetrokken voor verbetering van de waterveiligheid.

Bescherming

De commissie van deskundigen bepleit een aantal projecten die ervoor moeten zorgen dat in 2020 de kans op een overstroming in de Central Valley teruggebracht is tot eens in de 200 jaar. In 2030 moet de bescherming dan verhoogd zijn tot Standard Flood Protection, dat is eens in de 500 jaar. Volgens de samenstellers van het rapport is de eerste verdediging echter dat mensen niet langer toestemming krijgen nieuwe huizen te bouwen in slecht beschermde gebieden.

Reageer op dit artikel