nieuws

Chinese railbouwer wil naar de beurs

bouwbreed

Het Chinese bedrijf dat de spoorlijn van Peking naar Tibet heeft gebouwd, wil naar de beurs.

China Railway Construction is van plan om in Shanghai en Hongkong een notering aan te vragen, zo heeft het persbureau Xinhua gisteren gemeld. De Chinese autoriteiten zullen het verzoek om een beursgang later deze maand beoordelen. China Railway Construction wil in Shanghai 2,8 miljard aandelen uitgeven en in Hongkong nog eens 1,8 miljard.
Met de opbrengst wil de onderneming investeringen doen voor nieuwe projecten. Het bedrijf werkt nu mee aan een snelle spoorwegverbinding tussen Peking en Shanghai. Vorige maand ging een ander spoorwegbedrijf, China Railway Group, ook al naar de beurs.
De spoorweg die Tibet met de rest van China verbindt, is de hoogste ter wereld en werd twee jaar geleden in gebruik genomen. De verbinding is niet onomstreden.
Critici zien de lijn als manier om de regio zijn eigen cultuur te ontnemen. Chinese troepen liepen Tibet in 1951 onder de voet. De geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, leeft al jaren in ballingschap.

Reageer op dit artikel