nieuws

Britse bouw voorziet tot 2012 magere jaren

bouwbreed

De Britse bouw valt na een groei van 2,7 procent in 2007 terug naar een magere één procent, niet alleen voor dit jaar maar ook voor alle komende jaren tot 2012. Een recessie is waarschijnlijk te vermijden, maar aan die voorspelling zijn wel risico’s verbonden.

Die sombere voorspelling komt van de Construction Products Association, de organisatie van leveranciers van bouwbedrijven die deze maand een duidelijke omslag heeft gemaakt in haar toonaangevende economische barometer. Directeur Michael Ankers: ”De economische achtergrond voor deze voorspelling is onzekerder dan we in vele jaren hebben gezien. Wat we zien is een val op de huizenmarkt voor de komende jaren die in evenwicht wordt gehouden door aanhoudende output-groei in de commerciële sector door projecten die al onderweg zijn.” Ankers dringt er, net als veel andere organisaties, bij de Bank of England dringend op aan het rentepeil aanhoudend te verlagen om de groei aan te zwengelen. ”Als dat niet gebeurt, dan wordt een mogelijk herstel op de woningmarkt ongetwijfeld vertraagd.”

Gecompenseerd

Volgens de CPA wordt de sterk ingezakte woningbouw dit en volgend jaar deels gecompenseerd door hogere overheidsinvesteringen in onderwijs en infrastructuur en het begin van grote projecten voor de Olympische Spelen van 2012 en de daaraan gekoppelde Stratford City Development.
Desalniettemin zal de output in de bouw in die jaren met hooguit een procent toenemen. In de jaren daarna wordt een eventueel herstel van de woningmarkt weer tenietgedaan door een afzwakking in de kantorenmarkt die door een reeks grote projecten met een overaanbod te kampen krijgt. Ook voor de jaren van 2009 tot 2012 voorziet de CPA daarom geen grote opleving in de Britse bouw.
Dat de woningbouw zware klappen oploopt, blijkt uit de eerste jaargegevens van de grote bedrijven in deze sector. TaylorWimpey meldde woensdag dat het bedrag aan verkochte huizen begin dit jaar 23 procent lager lag dan een jaar geleden, terwijl bij Persimmon sprake is van een daling met 14 procent.
TaylorWimpey leverde vorig jaar 20.645 huizen af, 1.265 minder dan een jaar eerder, terwijl Persimmon met 15.905 transacties 800 lager uitkwam dan in 2006. Daarnaast staat de woensdag gepubliceerde index van het Royal Institute of Chartered Surveyors op het laagste peil in vijftien jaar.

Tevreden

Van de grote aannemers komen nu ook gemengde berichten. Koploper Balfour Beatty is tevreden over de gang van zaken in 2007 met een winst ‘aan de bovenkant van de verwachtingen’ en stelt dat de vooruitzichten voor 2008 ‘in alle sectoren positief blijven’.
De Miller Groep, naar eigen zeggen de grootste private Britse bouwer, ondervindt echter duidelijk problemen bij de bouw van woningen en commercieel vastgoed en verwacht ook dat de vraag van zowel consumenten als investeerders zeker op de korte termijn onder druk blijft staan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels