nieuws

Bouw ministeries in voorbereiding

bouwbreed Premium

Op het terrein van het voormalige wooncomplex De Zwarte Madonna begint Van Halsteren Infra volgende week met de bouwput voor de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Het bouwrijpmaken van het perceel door het bedrijf uit Bunschoten duurt tot eind april, maar of de daadwerkelijke bouw van de torens daarna kan beginnen, is nog steeds niet duidelijk.
De gesprekken tussen de Rijksgebouwendienst (RGD) en bouwcombinatie BAM/Ballast Nedam over de aanbesteding van de 140 meter hoge kantoorgebouwen zijn nog steeds in volle gang. Het aanbestedingstraject kent een grillige voorgeschiedenis.
Zo werd de RGD al eens door de rechter teruggefloten. Op een nieuwe procedure reageerde alleen de combinatie van BAM en Ballast Nedam.
De RGD gaat er nog steeds van uit dat de bouw van de door de Duitse architect Hans Kollhoff ontworpen torens direct na het bouwrijpmaken kan beginnen “Maar zolang de gesprekken nog gaande zijn, is er dus geen zekerheid”, zo licht de woordvoerder toe.
Woordvoerder Arno Pronk van BAM wil eveneens niets kwijt over de gesprekken die de bouwer voert met de RGD. “We hebben afgesproken dat we geen verdere mededelingen doen voordat het contract feitelijk is getekend.”

Damwanden

Van Halsteren begint in ieder geval al wel met de eerste fase van het project, dat bestaat uit verschillende typen werkzaamheden. “Na het slaan van de damwanden door twee hei-installaties wordt het terrein voor de ministeries tot 5,5 meter onder straatniveau afgegraven. Veertien oude heipalen van De Zwarte Madonna verdwijnen volledig uit de grond. De overige palen worden ‘afgeknabbeld’.
Aansluitend hebben de ontwikkelaars van de derde, 125 meter hoge toren De Kroon, het bouwrijpmaken van hun perceel op de agenda staan, ergens in maart of april, zegt een woordvoerder van de combinatie Haag Wonen, Kristal en Bouwfonds MAB. Voor de bouw van De Kroon loopt nog een aanbestedingstraject.
De oplevering van de ministeries staat gepland voor eind 2011. Een jaar later volgt dan de verhuizing van de huidige ministeries. Op de vrijgekomen plek van de oude ministeries komen onder meer woningen, kantoren en een hotel. Het stedenbouwkundig plan voor deze ‘tweede fase’ bestaat uit twee bouwblokken met elk een toren van 70 tot 90 meter.

Reageer op dit artikel