nieuws

Bouw gewapend t egen onrust

bouwbreed

De bouw in Nederland is uitstekend gewapend tegen de bedreigingen vanuit de internationale financiële markten.

De binnenlandse conjunctuur steekt gunstig af bij het buitenland en de bedrijven hebben dikkere orderportefeuilles dan ooit tevoren.
“Er waait natuurlijk altijd wel wat over uit de Verenigde Staten”, erkent directeur Taco van Hoek van het Instituut voor de Bouwnijverheid. “In onze jongste ramingen heeft het EIB aangegeven dat de onrust op de financiële markten reden kan zijn tot neerwaartse bijstellingen. We kunnen te maken gaan krijgen met een negatief effect op de consumptie. Het risico bestaat van een afnemend vertrouwen”.
Ondanks de donkere wolken die zich boven de beurzen samenpakken, ziet Van Hoek voor de bouw op de korte termijn geen reden voor grote ongerustheid. Als de nood aan de man komt, zullen vergunningen niet meer direct leiden tot productie. Al gestarte projecten zullen vanwege de hoge kosten echter zelden worden gestaakt.
“Dit jaar is in de bouw misschien een heel klein effect te zien. Als tenminste de moeilijkheden zich verder ontwikkelen, wat nog lang niet zeker is. Voor de jaren 2009 en 2010 kunnen de gevolgen van de crisis een stuk harder doortikken”.

Onder druk

Michel Aupers van bankverzekeraar Fortis is niet overtuigd hoe stevig de bouwbranche in de schoenen staat. De analist signaleert dat de transacties in de woningmarkt onder druk staan.
Bovendien hebben de bedrijven uit de bouwbranche op de beurs wat minder gepresteerd dan de gemiddelde onderneming. “Grote banken zijn in de problemen geraakt. Het lenen van geld zal moeilijker worden en dat treft de beleggers in vastgoed”.

Reageer op dit artikel