nieuws

Bouw duurzame woonwijk met 500 zonnewoningen

bouwbreed Premium

Wethouder Smeeman van de gemeente Almere geeft vandaag het startsein voor de bouw van 500 zonnewoningen in het Columbuskwartier in Almere-Poort. Een derde van het energieverbruik in de wijk De Verwondering wordt geleverd door zonne-energie.

Een groot aantal van de woningen is uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast worden er twee scholen gebouwd, een peuterzaal en voorzieningen voor onder andere kinderopvang, buitenschoolse opvang, een multifunctioneel centrum met een sporthal en een gezondheidscentrum.
De 280 zonnewoningen worden gedemonstreerd in het kader van het internationale project CRRescendo van de Europese Unie.
Dit project voorziet in een reductie van 20 procent CO2-uitstoot, een energiebesparing van 25 procent in de huishoudens en de introductie van een grootschalig windenergiepark. In Almere, die als een van de Europese regio’s/steden participeert in CRRescendo, worden in totaal 1100 woningen van zonne-energie voorzien door een bio-massainstallatie die aangedreven wordt door pv-panelen. Verder zijn er in het Columbus-kwartier 900 eco-woningen bedacht.
De combinatie TBI bouwgroep-Johan Matser zorgt voor de grondexploitatie en planontwikkeling van De Verwondering. De woningen en voorzieningen worden gerealiseerd door de combinatie Koopmans Projecten en Ymere Ontwikkeling. De huurwoningen zijn verkocht aan Ymere Wonen. De verkoop van de eerste woningen is inmiddels gestart. De eerste oplevering wordt in september 2008 verwacht en de laatste in het najaar van 2009.

Reageer op dit artikel