nieuws

Boskalis wil snel aan de slag inhaven Melbourne

bouwbreed Premium

Een flottielje van zo’n 25 bootjes wachtte de Queen op toen die maandag arriveerde in de haven van Melbourne. Al jarenlang protesteren milieuactivisten tegen de plannen van de Port of Melbourne Corporation om de haven toegankelijk te maken voor de nieuwste generatie containerschepen. Daartoe moet de toegang verdiept worden tot 14 meter.

Een flottielje van zo’n 25 bootjes wachtte de Queen op toen die maandag arriveerde in de haven van Melbourne. Al jarenlang protesteren milieuactivisten tegen de plannen van de Port of Melbourne Corporation om de haven toegankelijk te maken voor de nieuwste generatie containerschepen. Daartoe moet de toegang verdiept worden tot 14 meter.
Daartoe moet zo’n 23 miljoen kuub zand, stenen en verontreinigd slib worden weggehaald. De vrees is dat dit tot ernstige vertroebeling van het water zal leiden. Dat is dan weer erg voor vissen, vogels en marine zeezoogdieren die op zicht jagen. In augustus 2005 heeft de Queen daar al proefgebaggerd hetgeen volgens Boskalis een groot succes is geweest. Het bedrijf heeft al veel ervaring met milieuvriendelijke baggertechnieken. Zelfs is al een keer een prijs gewonnen bij werken in Gotenburg waar zeer strenge eisen waren opgelegd over de vertroebeling van het water. Soortgelijke eisen gelden nu ook in Melbourne.
Het wachten is nu nog op het definitieve akkoord van milieuminister Peter Garrett op het jongste milieumanagementplan. De havenautoriteiten hebben de laatste aanpassingen vorige week naar het ministerie gestuurd. Havenbaas Stephen Bradford blijft hopen dat het project inderdaad deze week nog kan beginnen. Daarbij gaat hij ervan uit dat minister Garrett het plan nog deze week goedkeurt.

Rechtszaak

Wat dan nog roet in het eten kan gooien, is een nieuwe rechtszaak die milieugroepering Blue Wedges heeft aangespannen bij het federale hof in Melbourne. Daarin eisen ze federale toestemming voor het totale project. Twee weken geleden sneuvelde een dergelijke eis voor een andere rechter.
Boskalis intussen hoopt eveneens deze week al te kunnen beginnen. “Niet alleen vanwege de omzet van 300 miljoen euro, maar omdat het een uitdagend project is waar alles op en aan zit”, vertelt een woordvoerder van de baggeraar. Behalve de Queen zal later sleephopper Cornelis Zanen en een aantal backhoes acte de présence geven.
De havenautoriteiten willen het project uitvoeren om de haven het predicaat grootste containerhaven van Australië te laten behouden. Direct en indirect verwachten zij een economisch voordeel van 2 miljard euro.

Reageer op dit artikel