nieuws

Bogema surft mee op bouwgolf Eemshaven

bouwbreed

Een doe-het-zelver hoeft niet aan te kloppen bij Boogtools. Ondernemer Jurko Bogema verkoopt zijn spullen alleen per enorme hoeveelheden. Hij noemt de Eemshaven met zijn invasie van duizenden bouwvakkers dan ook een eldorado.Als ware hij een tentopbouwer van een rondtrekkend circus, zo reist Jurko Bogema met zijn ‘mobiele’ bouwgroothandel achter de grote bouwprojecten aan. Hij is nu neergestreken in de Eemshaven met zijn bedrijf Boogtools.

Van project naar project trekt Bogema achter de bouwjongens aan. Het brengt hem in alle provincies en zelfs over de landsgrenzen. Zo moest hij in Noorwegen – in the middle of nowhere en in de sneeuw – op zoek naar kruiwagens. “Praktisch onmogelijk, maar het lukte me wel”, zegt hij niet zonder trots. “Inmiddels weten de lui die met het bouwcircus meetrekken het wel: hoe lastig ook, Jurko regelt het.”
Daarom zit hij nu in de Eemshaven. Daar verrijzen de komende jaren diverse megaprojecten. Duizenden bouwvakkers zullen op of rond de haven werken, eten en slapen. De gemeente Eemshaven denkt er bijvoorbeeld aan om een compleet bouwvakkersdorp te bouwen in een nabijgelegen stuk weiland.
Werk genoeg dus. Bogema heeft met zijn technische groothandel Boogtools alles wat een bouwbedrijf zich maar kan wensen, zegt hij. Bouten, moeren, ankers, hamers, nijptangen, slijptollen, potloden, helmen tot aan heftrucks toe. “Alles kan ik leveren. En snel want mijn bedrijf staat op de Eemshaven. Zeg maar aan de poort van de bouw.”
Bogema doet wel alles in het groot. De schroeven gaan bij Boogtools per honderden. Een doe-het-zelver hoeft niet langs te komen. “Rechtsomkeer”, zegt de Groninger resoluut. “Als ze drie schroefjes willen, dan gaan ze maar naar de Gamma. Mijn klanten weten natuurlijk dondersgoed wat ze willen hebben.”
Handel is er wel te drijven in de Eemshaven, verwacht hij. De plannen in de haven zijn dan ook groots. Nuon, RWE en Essent bouwen de komende jaren in de Eemshaven diverse energiecentrales. Buiten deze miljardenprojecten liggen er nog tal van andere bouwopgaven in de haven. Een bouwvakkersgolf trekt dan ook richting het hoge noorden. De laatste verwachtingen zijn dat er op het hoogtepunt 4000 bouwvakkers bezig zijn om projecten uit de grond te stampen.
Bogema wil daar op inspringen. En dat kan ook makkelijk, betoogt hij “De haven ligt niet echt centraal. Uit ervaring weet ik dat bouwbedrijven op cruciale momenten altijd iets missen. Het kan een kraanmachine zijn. Maar ook de juiste schroefjes. Dan is het toch handig dat ik aan de poort van de bouw met mijn winkel van Sinkel sta”, concludeert hij.
Zijn ‘circustent’ is 250 vierkante meter groot en bestaat uit veertien kantoorunits. Denigrerend mag daar niet over worden gedaan. “Ze hebben een betonvloer en zijn met een dieplader vervoerd. Te hoog voor een trailer. De vloeren zijn met vloeibare mortel aan elkaar gemaakt. Alles zit er in. Centrale verwarming, stroom en systeemplafonds. Dus het is niet zo maar een of andere unit.”
Bouwvakkers en aannemers zullen hem trouwens niet vaak treffen bij Boogtools. Bogema wil – als een vroegere kruidenier – de bouwplaats op. “Net zoals mijn vader. ’s Ochtends de bestelling opnemen en later op de dag leveren. Zo wil ik het zien.” Hij wil dan ook snel een medewerker aantrekken. “Want als ik op de bouwplaats loop, moet de winkel bemand zijn.”
Bang voor concurrentie is hij niet. Sterker nog, hij juicht het voorzichtig toe. “Dat is namelijk gezond. Als het loopt, dan loopt het. En zeg nou zelf. Met al die bouwprojecten is hier genoeg brood te verdienen.”
Dat het pittig wordt, weet hij zelf ook wel. “Ik ben natuurlijk een kleine ondernemer. Logistiek komt er heel wat op je af.” Hij is dan ook al maanden bezig met de voorbereiding. Gas en licht worden hopelijk snel geregeld, zegt hij. Maar riolering? Dat is nog maar de vraag of en wanneer dat komt. Bogema maakt zich echter geen zorgen: “Er gebeurt nu zo veel. Riolering komt er ook wel.”
Dat er nu veel gebeurt, is een understatement. Over een jaar zal de nu nog overwegende lege Eemshaven vol staan met bedrijven en bouwketen. “Over twee jaar kun je er niet meer zonder pasje komen.” Zelf heeft hij wilde plannen. Naast het bedrijf in oprichting heeft hij nog 2000 vierkante meter grond. “De bouw van de energiecentrales duurt zeven jaar. Het is mijn bedoeling om er een definitieve vestiging van te maken. En uitbreiden kan dus ook.”
Behalve een technische groothandel wil Jurko Bogema ook enkele kantoorunits verhuren als cursusruimte. Daar kunnen instructeurs trainingen geven voor bijvoorbeeld heftruckchauffeurs. Of het aanslaat bij de aannemers weet de Groninger ook niet. “Maar proberen doe ik het zeker. Ik voel de pioniersdrift in de Eemshaven. Daar zal ikzelf ook zeker aan meedoen.” n

Reageer op dit artikel