nieuws

Beperkt gebruik A73 noopt bouwer tot keihard werken

bouwbreed Premium

Volker Wessels zal een half jaar lang ook ’s nachts en in de weekeinden doorwerken aan de vertraagde tunnels van de A73.

De tunneltechnische installaties van de langste landtunnel van Nederland vergen meer tijd dan gedacht, waardoor de laatste 8 kilometer bij van de nieuwe A73 Roermond en Swalmen niet veilig open kan.
Minister Eurlings (verkeer) toonde zich afgelopen najaar woest op de aannemer die niet op tijd aan de bel had getrokken over de vertraging. Zijn keus om de tunnels half februari beperkt open te stellen, dwingt Volker Wessels’ dochter Homij tot onmogelijke werktijden en extra kosten. Rijkswaterstaat is niet van plan die allemaal te betalen en bereidt juridische stappen voor. De eindoplevering is nu in september terwijl 1 juni realistisch was geweest als de aannemer zonder onderbrekingen had mogen doorwerken.
De gemeente Roermond is in een spagaat gebracht. De stad eist dat de tunnels snel opengaan, maar is tegelijk verantwoordelijk als iets misgaat in de periode van beperkt gebruik. Zij moet komende maand beslissen over het advies van de tunnelveiligheidsbeambte.
Hij moet daarvoor de 2000 documenten met plannen, veiligheidsvoorschriften en testresultaten doorwerken en beoordelen. De beperkte openstelling betekent dat per tunnelbuis een rijstrook opengaat, waarbij een snelheidsbeperking van 70 kilometer geldt. Gevaarlijk vervoer moet voorlopig omrijden.
> reportage 5

Reageer op dit artikel