nieuws

Alternatief voor overlagen van oude viaducten

bouwbreed

Viaduct De Molenberg in de A2 is niet alleen versterkt door koolstofstrips onderop te plakken maar ook bovenop. Om precies te zijn: 2 tot 3 centimeter in het brugdek. Een razendsnel alternatief voor het tijdrovende overlagen waarmee Rijkswaterstaat verouderde viaducten wil opknappen.

Tot nu toe is overlagen een van de manieren die Rijkswaterstaat inzet voor de aanpak van de circa 1200 verouderde betonnen kunstwerken uit de jaren ’60 en ’70. Als het weer meewerkt en er ook verder niets tegenzit kan in één weekeinde een complete weghelft worden aangepakt. Die is dan wel het hele weekeind buiten gebruik. Want om een constructieve verbinding tot stand te brengen moet veel worden geboord, wapening moet gesteld en het beton moet uitharden.
De methode die Strukton en Tebecon uitprobeerden bij het viaduct nabij Eindhoven heeft minder ingrijpende gevolgen voor de verkeersafwikkeling. Eén rijstrook kan in een lange nacht worden aangepakt; in vier nachten was het complete brugdek aan de bovenkant versterkt.
Dat gebeurde door koolstofstrips te plaatsen in sleuven die in het betonnen dek waren gefreesd. Op die manier worden de krachten beter in de wapeningstrips geleid en liggen de strips veilig opgeborgen voor eventuele toekomstige freesmachines voor vervanging van het asfalt.

Veertien uur

Door een uitgekiende logistiek waren aannemer en onderaannemers in staat om in veertien uur het asfalt weg te frezen, sleuven te frezen, strips te plaatsen en te verlijmen om na het aanbrengen van een waterkerend membraan nieuw asfalt aan te brengen waar het verkeer direct overheen kon. In vier nachten was het viaduct met 2 x 2 rijbanen versterkt. Nu hij weet hoe het moet, verwacht directeur Koos van de Klundert van Tebecon dat het zelfs in twee nachten moet kunnen.
Ook aan de onderkant moesten de trekvelden van het viaduct worden versterkt. Dat is aangepakt door op gebruikelijke manier koolstof tegen de onderkant te plakken. Strukton en Tebecon gaan er vanuit dat het viaduct op deze manier weer 50 jaar meekan.
> Techniek 12

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels