nieuws

Algen als de ideale biobrandstof

bouwbreed Premium

Algen in plaats van gewassen voor biobrandstof kweken, gaat veelvoorkomende problemen van gewone biogewassen uit de weg. Gewone gewassen zijn bijvoorbeeld ook geschikt als voedsel. Denk maar aan de maïsproductie. Er werd kort geleden zoveel maïs als brandstof opgekocht dat de Mexicanen voor hun traditionele eten geen maïs meer konden kopen. Bij algen heb je dat probleem niet.

Algen in plaats van gewassen voor biobrandstof kweken, gaat veelvoorkomende problemen van gewone biogewassen uit de weg. Gewone gewassen zijn bijvoorbeeld ook geschikt als voedsel. Denk maar aan de maïsproductie. Er werd kort geleden zoveel maïs als brandstof opgekocht dat de Mexicanen voor hun traditionele eten geen maïs meer konden kopen. Bij algen heb je dat probleem niet.

Broeikasgas

Je kunt met het kweken van algen de allerhoogste productie per vierkante meter grondoppervlak bereiken. Het is zinvol een algenkweekproject in Nederland op te zetten. Om te groeien gebruiken algen behalve zonlicht ook het broeikasgas koolstofdioxide, de grootste veroorzaker van opwarming van de aarde. En uit volgroeide algen is weer brandstof voor motorvoertuigen te halen. Het is een zeer haalbaar idee. We verwachten het over twee tot vier jaar te kunnen toepassen.
In tegenstelling tot veel biogewassen kunnen algen nagenoeg overal ter wereld worden gekweekt. Maar niet op zee. Dan wordt het meteen zoveel kostbaarder. De hele tijd met schepen heen en weer, dat is zonde. Je kunt het veel beter op land kweken. Door bijvoorbeeld land onder water te zetten, of de algen in vaten met water te kweken. De meeste zeealgen groeien sneller in warmer water, dus bijvoorbeeld ongeveer 25 graden Celsius. Dat kan makkelijk in de tropen, maar het is ondanks de lage wintertemperaturen ook mogelijk in Nederland. Door bijvoorbeeld restwarmte van fabrieken naar de kwekerijen af te voeren. Een samenwerking met de industrie behoort tot de mogelijkheden.

Varkensflat

Koolstofdioxide uit afvoerpijpen van fabrieken kan ook meteen richting algenkwekerijen. Zo haal je het broeikasgas op tijd uit de lucht. De algen hebben ook stik-stof en fosfor nodig. Veemest zit daar vol van. Stel dat er nu een varkensflat in Delfzijl komt; de mest daarvan kan gelijk gebruikt worden in een nabij gelegen algenkwekerij. Daarmee ruim je deels het mestoverschot op.Het kweken van algen is een veel handiger oplossing dan een eerdere suggestie, namelijk het ‘bijvoeren’ van algen rondom de Zuidpool. Daarmee valt alleen koolstofdioxide uit de lucht te vangen. Dit vindt De Baar omslachtig. De enige stof die we vandaag de dag nog in het milieu dumpen, is koolstofdioxide. En om nou te besluiten dat we dat maar moeten laten gebeuren en vervolgens ergens anders in het milieu – de Zuidpool – te rommelen om het weg te vangen: dat moet je gewoon niet doen. Algen kweken is veel lonender. Je verwijdert niet alleen koolstofdioxide, maar draagt ook bij aan de behoefte voor zuinige brandstof.

Reageer op dit artikel