nieuws

Agrarische sector werkt hard aan innovaties

bouwbreed

Een kas is voor tuinder Stef Huisman gewoon een grote zonnecollector. Prima truc: warmte opvangen en omzetten in energie.

In het gisteren gepresenteerde boekje Nieuwsgierig, Creatief en Mouwen Omhoog komen achttien slimmeriken uit de agrarische sector aan het woord. Vernieuwers, die met steun dan wel weerstand van overheden, tot belangrijke vernieuwingen kwamen. Techniek speelt de hoofdrol. “De landbouw is een van de meest innovatieve bedrijfstakken van Nederland”, verzekert minister Gerda Verburg.
De 2600 vierkante meter grote kas van Huisman uit Huissen levert meer energie op dan de planten vragen. De in een zigzagpatroon opgevangen straling verwarmt de kaslucht. Een groep van 151 warmtewisselaars bindt de energie aan water, dat in warme maanden in de bodem wordt opgeslagen. In koude maanden wordt de energie benut om de kas op temperatuur te houden. Het overtollige vocht van altijd nog 20 graden zou huishoudens kunnen verwarmen. Die laatste stap is nog niet genomen. Het ministerie van landbouw stelde 2,8 miljoen euro beschikbaar om de energieproducerende kas tot realiteit te maken. De productie van palmen, ficussen en sanseveria’s van Huisman is afgestemd op de kantorenmarkt.
Ook tomatenkweker Bosch uit Bleiswijk haalt voordeel uit de grond onder zijn kassen. Anders dan Huisman gebruikt hij aardwarmte, aangeboord op anderhalve kilometer onder zijn bedrijf. Twee machines uit de olieindustrie klaarden de boorklus. Inmiddels wordt ieder uur 100.000 liter water van dik 60 graden opgepompt.
“Het systeem is bijna klaar, we zitten nog in de testfase”, meldt Van de Bosch. De investering vergt 6 miljoen euro. Daar staat dan wel een jaarlijkse energiebesparing van drie miljoen kuub aardgas tegenover.
“Volgens TNO gaat de installatie zeker dertig jaar mee. We verwachten de investering binnen enkele jaren terug te verdienen omdat de gasprijs blijft stijgen”.
Volgens minister Verburg zitten de innovatieve ondernemers nauwelijks te wachten op grote subsidies. Van veel groter belang is een stimulerende omgeving en het ontbreken van bureaucratische belemmeringen. In de woorden van een agro-ondernemer: “Laat ons geen kasplantje zijn dat doodgedrukt wordt door het netwerk aan regels”.

Reageer op dit artikel