nieuws

Zonneboilersysteem snel en separaat te monteren

bouwbreed

Het zonneboilersysteem Clearline kent een uitgekiende productiemethode. Bij de ontwikkeling is ook veel aandacht besteed aan de engineering. Het systeem is zo ontworpen dat door toepassing van prefab gootstukken een snelle montage op het dak mogelijk is. Daarbij zijn de werkzaamheden op en onder het dak gescheiden uit te voeren. Deze efficiënte werkwijze leidt tot een reductie van de installatiekosten van 40 tot 60 procent.

Het zonneboilersysteem is (met uitzondering van de Nederlandse boiler/watertank) afkomstig uit Engeland. Helios Energie Systemen uit Zaltbommel distribueert het warmwatersysteem sinds kort in de Benelux. Fabrikant Viridian Solar ontwikkelde het Clearline-zonneboilersysteem in nauwe samenwerking met architecten, aannemers, installateurs en consumenten. “Er is bij het gepatenteerde ontwerp veel aandacht besteed aan het esthetische aspect”, licht ing. Ed van den Eijkel, directeur van Helios, toe. “Zonnepanelen blijven grote glasplaten die het dakvlak doorbreken, maar deze panelen zijn slechts 80 tot 90 millimeter hoog en liggen niet op, maar tussen de pannen, waardoor de visuele verstoring minimaal is.” Hij trekt een vergelijking met een dakraam.

Bevestiging

Het is, naast esthetiek, vooral de montagesnelheid waardoor het systeem zich onderscheidt. Van den Eijkel: “Een standaardpaneel van 3 vierkante meter is met twee man binnen een kwartier te monteren.” Het systeem bestaat uit een zonnepaneel, een (prefab) controllerunit en een boilerunit en is zo ontworpen dat de boven- en onderdakse werkzaamheden separaat zijn uit te voeren. “De dakdekker en installateur hoeven daardoor niet meer op elkaar te wachten, wat het bouwproces en de kwaliteit ten goede komt.”
De dakdekker legt de zonnepanelen op het moment dat de dakpannen worden gelegd. Deze zogenoemde. vlakkeplaatcollectoren bestaan uit aluminium platen voorzien van een zeer sterk, licht absorberende coating, goed geïsoleerd en afgedekt met een gehard glazen plaat. Een paneel wordt met zes ankers vastgeschroefd aan de panlatten. Twee gepatenteerde slangkoppelingen vormen de dakdoorsteek.
In de afbouwfase brengt de installateur vervolgens de controller-unit en de heetwaterboiler aan en sluit het geheel aan op een naverwarmende unit (combiketel). Door de gescheiden montage, is het risico op fouten minimaal.

Rendement

De efficiënte opbouw en werkwijze leidt tot een aanzienlijke reductie van de productie- en installatiekosten. Van den Eijkel: “Deze liggen 40 tot 60 procent lager dan bij traditionele systemen.” De zonneboiler is getest volgens NEN-EN 12-975 en NEN-EN 12-976 (standaard efficiency en duurzaamheid) en kenmerkt zich door een hoog rendement. Testen bij KIWA-Gastec wezen uit dat de Clearline-zonnepanelen een hoge energieopbrengst hebben. “Door de voorverwarming van het water in de boilerunit bespaar je met dit systeem circa 50 tot 60 procent van de energie die nodig is om het tapwater op de juiste temperatuur te krijgen.”
Een standaardsysteem met een paneel van 3 vierkante meter en een boiler van 150 liter kost voor de consument circa 2400 euro (inclusief btw) en heeft een opbrengst van 200 tot 250 kubieke meter gas “Door de relatief geringe aanschafkosten, verdien je de investering van deze duurzame oplossing redelijk snel terug.” De distributeur/fabrikant geeft op het systeem een garantie van tien jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels