nieuws

Suikersilo scoort met ritmisch aluminium

bouwbreed

De voormalige suikersilo’s in Halfweg, tramviaduct Ternoot in Den Haag en het Brusselse BO-ZAR museumgebouw zijn gistermiddag uitgeroepen tot winnaar van de Benelux Aluminium in Renovatie Award 2007.

De drie winnaars mogen samen met nog vijf andere nominaties tevens meedingen naar de overkoepelende Europese Aluminium in Renovatie Award, die op 7 november in Parijs wordt uitgereikt tijdens de vakbeurs Batimat. Dat de suikersilo’s op het terrein van CSM in Halfweg bij de jury onder leiding van architect Jan Brouwer hoog zouden scoren, was te verwachten.
De opvallende betonnen constructies zijn omgebouwd tot kantoortorens en kregen een opvallende gevelbekleding van aluminium. De ritmisch aangebrachte, wybertjesvormige ramen geven visueel een bijzonder effect, dat nog eens wordt versterkt doordat, ondanks de ronde vorm van de silo’s, toch is gekozen voor rechte puikaders, die zijn geplaatst in een rondgebogen gevelbeplating met horizontale golvingen.
Tramviaduct Ternoot is een verhaal apart, want hier is de betonconstructie, in het juryrapport omschreven als een “passieve grauwe betonkolos”, volledig ingepakt met grotendeels gebogen aluminiumbeplating. Het fraaie ontwerp kon niet voorkomen dat de RandstadRail hier uit de bocht vloog, hetgeen een kostbare aanpassing noodzakelijk maakte.
BO-ZAR in het hart van Brussel is een museumgebouw met een historische gevel en sinds kort een compleet nieuw aluminiumdak, dat als tentconstructie over het bestaande dak is geplaatst.
Een speciale juryprijs is er voor het brugdek van de Haringvlietbrug. Een opmerkelijke toepassing, die laat zien dat aluminium ook inzetbaar is in dynamisch belaste constructies. De eervolle vermelding ging naar de gemoderniseerde, maar toch karakteristiek gebleven distributieloods in oud-Beijerland, die is omgebouwd voor en door architectenbureau Roos en Ros.
De overige nominaties voor de Europese Award zijn: een dertigtal bejaardenflats in Mechelen; het Casino Kursaal in Oostende; de luchtgebonden woning op voormalig vispakhuis Nautilus in Scheveningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels