nieuws

Gestegen bouwkosten nekken multi fuel-centrale Nuon

bouwbreed

Nuon heeft de bouw van een kolenvergassingsinstallatie in de Groninger Eemshaven uitgesteld vanwege fors gestegen bouwkosten. De bouw van de aardgascentrale gaat wel door.Het energieconcern wilde aanvankelijk in één keer een zogenoemde multi fuel-centrale laten neerzetten. Nuon ziet daar naar eigen zeggen vanaf omdat “de prijzen op de wereldmarkt voor procesinstallaties en constructiewerk sterk zijn gestegen”. Volgens het bedrijf zijn de bouwkosten daardoor in slechts enkele maanden tijd bijna verdubbeld. Nuon ging er eerder van uit dat de nieuwe centrale een totale investering van ruim 1 miljard euro zou vergen.

De onderneming heeft besloten nu te starten met het deel van de centrale dat op aardgas wordt gestookt. Later volgt de installatie waarin kolen en biomassa wordt vergast. Niet eerder dan in 2009 wordt daar een definitief besluit over genomen. Nuon-woordvoerder Mandy Ros benadrukt echter dat in dit geval van uitstel geen afstel komt. “Wij hebben nog steeds de ambitie om de multi fuel-centrale te bouwen”, aldus Ros.

Hoofdaannemer

De gascentrale moet in 2011 in bedrijf worden genomen en krijgt een capaciteit van 1200 megawatt. Daarmee kunnen ruim twee miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Nuon heeft nog geen hoofdaannemer geselecteerd. Volgens Ros worden momenteel de laatste gesprekken gevoerd met de kandidaat-bouwers.
Milieuorganisaties reageerden verheugd op het besluit van Nuon. Greenpeace Nederland denkt dat het energieconcern uiteindelijk helemaal zal afzien van een kolencentrale. “Dit uitstel is wel afstel, alleen durft Nuon dat niet hardop te zeggen. De kolenvergasser kan niet rendabel worden geëxploiteerd vanwege de hoge kosten van emissierechten. Bovendien is er geen enkele aanwijzing dat de bouwkosten over twee jaar lager zullen zijn dan nu.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels