nieuws

Roersingelcomplex gestut ter kalmering

bouwbreed

Het zag er onheilspellend uit maar volgens de dienst voor bouw- en woningtoezicht van de gemeente Roermond is er geen enkel gevaar voor instorting van het appartementencomplex aan de Roersingel in Roermond dat het afgelopen weekeinde door de brandweer werd gestut.

Bij de gemeente wordt gesproken van “een tijdelijke maatregel ter geruststelling van de bewoners”. Alle onderdelen van het complex kunnen “volledig en veilig” worden gebruikt, zo stelt woordvoerder Jan Alers namens de gemeente.
De situatie zou na het aanbrengen van de stutten zeker stabiel zijn. Wat de gemeente betreft is het nu aan de Vereniging van Eigenaren van de 28 appartementen in het Roersingelcomplex om te zorgen voor een definitief herstel. “Vrijdag hebben we hierover een gesprek met de aannemer”, kondigt VvE-voorzitter Wim Geraedts al gelijk aan.
De brandweer kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag in actie nadat op de tweede verdieping schade was ontdekt aan een console onder een draagbalk van de galerij. Het zou gaan om een scheur die er al langer zat maar die erger was geworden.

Lekkages

Mogelijk is er een relatie met de lekkages waarmee het in 2003 gereed gekomen woon-winkelcomplex kampt en waarvoor in overleg met de bouwer, BAM, inmiddels een oplossing is bedacht, zo laat Gereadts weten. Maar of de lekkages echt de oorzaak van de scheur vormen, is nog niet vastgesteld. De overvloedige regenval van de afgelopen tijd heeft in elk geval veel vocht opgeleverd.
De tijdelijke steun van de brandweer bestaat uit een stut op de tweede verdieping en, om deze te ondersteunen, een tweede stut daaronder op de eerste verdieping. Aanvankelijk wilde de brandweer nog een derde stut aanbrengen in de supermarkt beneden, maar dat bleek niet nodig aangezien de stut op de eerste verdieping rust op een betonnen vloer met ruim voldoende draagkracht.

Garage

In het Roersingelcomplex bevindt zich naast de genoemde supermarkt – volgens een tamelijk ingenieus architectonisch concept – ook nog een parkeergarage. Een muur daarvan loopt door in de verdiepingen. Aan deze garagemuur zijn de consoles van de galerijen bevestigd.
De oorzaak van de lekkages langs de garagemuur zou liggen in een wijziging van het ontwerp waarbij een oorspronkelijke binnenvloer op de derde verdieping buitenvloer werd. De oplossing die nu in overleg met BAM is bedacht, bestaat uit een overkapping boven deze vloer. Deze moet het water in het vervolg tegenhouden. Het is een remedie waarover Geraedts zich tevreden toont. “Wij zijn absoluut niet gebrouilleerd met de aannemer”, spreekt hij geluiden over een slepend conflict tegen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels