nieuws

Alphen naar rechter in bouwfraudezaak

bouwbreed

De gemeente Alphen aan den Rijn stapt naar de rechter om meer bewijs in handen te krijgen dat de gemeente slachtoffer is geworden van bouwfraude.

De gemeente vermoedt dat aannemers eind jaren negentig bij de aanbesteding van het nieuwe stadhuis vooroverleg hebben gevoerd. Volgens wethouder Stan Lyczak heeft Alphen aan den Rijn daardoor mogelijk teveel betaald voor haar onderkomen.
In 2005 ontdekte Alphen aan den Rijn dat het stadhuisproject voorkwam in de schaduwboekhouding van een bouwonderneming. De gemeente maakte daarop een zaak aanhangig bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. “Om voor deze lopende procedure meer bewijzen te verzamelen is de gemeente nu naar de rechter gestapt”, aldus ­Lyczak in een toelichting.
Bedoeling is dat voor de rechter werknemers van bouwbedrijven worden verhoord die destijds bij de aanbesteding betrokken waren. Dat moet duidelijk maken of de bewuste bouwers prijsafspraken hebben gemaakt. De gang naar de rechter is nodig omdat de Raad van Arbitrage niemand kan dwingen een getuigenis af te leggen. De rechter kan dat wel; bovendien staan getuigen in de rechtbank onder ede.

Bouwbudget

Het stadhuis werd destijds gebouwd door HBG Utiliteitsbouw (inmiddels BAM). Zonder problemen ging dat zeker niet. De bouwer ontdekte een fout in het ontwerp van de hoofdstaalconstructie en legde een meerwerkclaim op tafel. Als gevolg daarvan werd het bouwbudget van de gemeente Alphen aan den Rijn overschreden en liep het project forse vertraging op.
De kwestie kostte wethouder ­Lyczak de kop. Hij legde in 2000 zijn functie neer na forse kritiek vanuit op de gemeenteraad op zijn aanpak van de bouwproblemen.
BAM-woordvoerder Arno Pronk laat weten dat het bouwconcern de procedure bij arbitrageraad “rustig afwacht”. Hij wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. “Wij hebben het hoofdstuk bouwfraude afgesloten. Natuurlijk heeft de gemeente heeft het recht om het dossier weer te openen. Voor ons is het echter een oude zaak.”
De bouwsector trof in twee jaar geleden een schikking van ruim 70 miljoen euro met de benadeelde opdrachtgevers. Alphen aan den Rijn liep een bijdrage uit het schikkingsfonds mis, doordat de gemeente zich niet had aangesloten bij de stichting Regres Bouwnijverheid. Deze stichting behartigde bij de onderhandelingen met de aannemerij de belangen van 68 gemeenten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels