nieuws

Heuvelstad combineert landelijk en stedelijk wonen

bouwbreed

Stad en platteland zijn twee belevingssferen die met elkaar contrasteren. Een heuvelvormig woon- en werkgebouw rond een centrale, open binnenplaats moet landelijk en stedelijk met elkaar laten versmelten.

octrooi
nummer: 1029379
houder: J. Pape, Beltrum
uitvinder: J. Pape
“Veel mensen willen landelijk wonen, maar willen ook de voordelen van een stedelijke omgeving”, vertelt J. Pape. Hij wil landbouw, natuur, wonen en water met elkaar verweven en streeft naar een herinrichting van het bestaande landschap.
Pape stond een jaar geleden al in deze rubriek, met het idee om drukker wordende buitenwegen niet zomaar domweg te verbreden, maar ze te voorzien van drie relatief smalle rijstroken, van elkaar gescheiden door stroken van grasbetonblokken. Met een centrale rijstrook van 1 tot 1,7 meter breed en zijstroken van 1 tot 1,4 meter zal een automobilist steeds tenminste twee van de drie rijstroken benutten. Doordat de as van de weg bovendien om de 50 tot 200 meter een beetje van richting verandert, ontstaat een licht slingerende, natuurlijke weg waarop te hard rijdende automobilisten veelvuldig over de groenstroken zullen rammelen.

Binnenplaats

Octrooi 1029379 gaat niet over een weg, maar over een ringvormig gebouw met een diameter van 100 tot 200 meter, dat een ronde binnenplaats omsluit.
De binnengevel van het gebouw, grenzend aan de autovrije binnenplaats, loopt vrijwel verticaal en heeft een stedelijk aanzien. Aan die binnenplaats zitten op de begane grond winkels, magazijnen, werkruimten en activiteitencentra voor bijvoorbeeld sport en fitness, die vanaf de buitenzijde van het gebouw zijn te bevoorraden.
Om langs de winkels te kunnen flaneren, heeft de binnenplaats wandelpromenades. Op de laag boven de winkels is ruimte voor een parkeergarage. De diverse lagen daarboven bestaan uit appartementen met aan één kant zicht op de stedelijke binnenzijde en aan de andere kant een wijds uitzicht op de landelijke omgeving.
De buitengevel van het gebouw bestaat uit trapvormig onder elkaar gerangschikte balkons van de appartementen die per hogere laag dus steeds minder diep worden. Langs de buitenrand hebben de balkons een rijkelijke groenvoorziening. Daardoor lijkt het vijf tot twaalf verdiepingen tellende gebouw uit de verte op een begroeide heuvel. Vandaar ook de naam ‘Heuvelstad’.
Pape benadrukt de enorme ruimtebesparing van zijn concept: “Bij een diameter van 200 meter en een totale hoogte van 25 meter is er met acht lagen ruimte voor 330 woningen van 100 tot 200 vierkante meter, met ongeveer duizend mensen. Dat vergt een oppervlak van 3,14 hectare, inclusief de 1 hectare voor de binnenplaats. Veel minder dan de 16,7 hectare die een traditionele aanpak zou vergen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels