nieuws

Oude overslagloods op nieuwe fundering

bouwbreed

Een oude loods van Van Gend & Loos in Tiel verkast naar Arnhem. Bij de wederopbouw in het Openluchtmuseum mogen de bouwsporen uit het verleden niet gewist worden.

Aannemersbedrijf C. Mulckhuyse uit Vinkeveen past op de nieuwe stek grondverbetering toe; op acht stelbouten worden de onderelementen geplaatst. Deze elementen zijn 9 meter lang, variëren in breedte van 2,5 tot 3,8 meter en wegen circa 40 ton per stuk. Het geheel wordt vervolgens ondergoten met gietmortel. Het plaatsen van die onderelementen is een precies werkje weet Arie Mulckhuyse. “Dat moet in hoogte en breedte op de millimeter nauwkeurig gebeuren.” De oude fundering was een gemetselde fundering op staal. In Arnhem is een nieuwe fundering gemaakt van beton, dwars door de bestaande fundering met aan de binnenzijde een betonwand waar een nieuwe isobalkvloer op komt te liggen. Deze betonvoet met wand is tegelijkertijd de constructie waarmee het onderste element is opgetild.
De aannemer is inmiddels begonnen met het terugplaatsen van de eerste van de 54 wandelementen. Deze eveneens 9 meter lange onderdelen liggen tijdelijk opgeslagen op het parkeerterrein van het Openluchtmuseum. Het doorzagen van de 36 centimeter dikke gemetselde wanden gebeurde met een zaagblad van rond 110 centimeter. Mulckhuyse: “We hebben de zaag in het gebouw gezet, daar waar het constructief haalbaar was. Om de zaagsnede zo recht mogelijk te krijgen is er eerst voorgezaagd met een kleinere diameter.” Het bedrijfspand in neoclassicistische stijl stamt uit 1881 en meet 65 bij 8,5 meter; de kap heeft een overstek van 4 meter aan weerskanten. In Tiel werd de loods in delen gezaagd en met diepladers op transport gezet. “Het is een grote puzzel; we hebben al 1600 foto’s, 300 meetpunten en 15 tekeningen. Het gebouw staat ook op video.” De tekeningen variëren van ingemeten maten tot archieftekeningen van gedemonteerde losse onderdelen waaronder lampen en stopcontacten.

Haaklassen

De elementen worden aan het inpakmateriaal (stalen krat) opgehesen. Mulckhuyse: “Voor het dak hebben we een speciaal stalen frame ontwikkeld om het in zo groot mogelijke stukken te kunnen demonteren. Alle bestaande schuine haaklassen van de gordingen bleken redelijk op één lijn te zitten. We hebben daarom besloten daar de deling te maken. Het dakvlak is 8,7 meter lang; over het hart van de middelste gording hebben we de dakdelen één keer doorgezaagd. Ze zijn liggend vervoerd in stukken van 4350 bij 6000 millimeter door de gordingen op de liplas open te zagen.”
Een eis bij de verhuizing was dat bouwsporen uit het verleden niet gewist mogen worden. “Roetsporen op de overstek moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk behouden blijven.” De wederopbouw geschiedt inclusief bouwfouten. “De lassen van de gordingen zitten op een verkeerde plaats, een missertje” volgens Mulckhuyse. In de zomer moet de loods die deels als tentoonstellingsruimte zal fungeren, gebruiksklaar zijn. Het project vergt ruim 1 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels