nieuws

Onzichtbaar Vlaardings theater wordt eyecatcher

bouwbreed

Omdat de godvrezende bevolking niet veel ophad met werelds vermaak, mocht het theater van Vlaardingen nooit echt in het oog springen. In de nieuwe situatie wordt het gebouw van architect Sybolt van Ravesteijn uit 1952 een blikvanger. De ingrijpende renovatie kost 9 miljoen euro.

De bijzondere glazen gevel van BRS Structural Glazing, geeft het in de loop der jaren vergrauwde pand een compleet nieuw aanzien. Het theatercomplex, bestaande uit De Harmonie (kleine zaal) en de Stadsgehoorzaal (grote zaal), was technisch en bouwkundig na ruim vijftig jaar hard aan vernieuwing toe.
Ron Maas van Theateradvies, het bureau dat aannemer Breijer Bouw terzijde staat bij de renovatie: “Decors werden nog met de hand aan touwen opgehesen. Met de nieuwe elektronische trekkenwand is straks één druk op de knop voldoende.”
Architect Kees Spanjers uit Amsterdam trok rond de kern van Van Ravesteijns gebouw een heel nieuwe schouwburg op. Alleen de twee zalen en de toneeltoren blijven gehandhaafd. De rest – foyer, kleedkamers, kantoren en de dienstwoning van de directeur – is gesloopt. Het ingewikkelde stelsel van trappen en gangetjes maakte plaats voor een overzichtelijk ingedeelde ruimte. Projectleider Remco van Hensbergen van Breijer Bouw: “De hele begane grond ligt nu op hetzelfde niveau als de toneelvloer. Een verademing voor de gebruikers.”
Vóór de vroegere buitengevel werd een nieuwe gevel opgetrokken die deels bestaat uit een voorgespannen constructie van dubbel glazen platen van 2,5 bij 2,5 meter en deels uit houten spanten met dubbel glas daartussen.
In totaal zit er zo’n 500 vierkante meter glas in de voorgevel. Het kantoorgedeelte krijgt een natuurstenen gevel.”
De nieuwe foyer bevindt zich tussen het glas en de oude buitengevel, die met extra zacht poeder werd gereinigd om zoveel mogelijk de authentieke kleuren te handhaven. De monumentale beelden op de gevel, vroeger wegvallend tegen de bakstenen achtergrond, zijn voor het eerst goed te zien.
Veel details die bij de eind 2005 begonnen sloop werden verwijderd, keren in het nieuwe gebouw terug, zoals de witmarmeren trappen (in totaal wordt er 300 vierkante meter marmer in het gebouw gelegd) en de gipsen zeepaardjes waarmee Van Ravesteijn muren en plafonds versierde.
Moderniseringen zijn er ook. Voor beter zicht op het toneel werd het balkon in de grote zaal gesloopt en 2 meter hoger opnieuw opgebouwd. Om ruimte te maken voor de nieuwe trekkenwand, werd de muur onder de toneeltoren weggebroken en vervangen door zware kolommen en een vakwerkspant. De Harmonie krijgt een akoestisch plafond dat de geluidsgolven zo verstrooit dat zowel muziek- als toneeluitvoeringen perfect te volgen zijn.
Bouwkundig verkeerde het theater op sommige plaatsen in niet al te beste staat. De Harmonie bleek te verzakken en om dat proces te stoppen werden veertig heipalen geslagen voor een dikke vloer. Ook de grote zaal werd langs de wanden met heipalen verstevigd.
Na de renovatie krijgt het Vlaardingse theater zijn oude naam terug: Stadsgehoorzaal. Het vernieuwde gebouw wordt bij de aanvang van het komende theaterseizoen in gebruik genomen. Het heeft dan 900 stoelen; 150 meer dan vroeger. De eerste proefvoorstellingen beginnen in juni.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels