nieuws

Extra zand beschermt paviljoens Bloemendaal

bouwbreed

De paviljoenhouders op het strand van Bloemendaal mogen nog deze week 80.000 kubieke meter overtollig stuifzand uit Zandvoort aanvoeren om zich te beschermen tegen hevige stormen. Ook wordt 10 tot 20 meter voor de paviljoens een tijdelijke damwand neergezet.

Gemeente, Rijkswaterstaat, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Noord-Holland hebben hier na spoedoverleg toestemming voor gegeven. Bij de recente stormen is zoveel zand weggeslagen dat een aantal paviljoens in zee dreigde te verdwijnen. De aanvoer van extra zand is nodig zodat de paviljoens voor Pasen open kunnen. Voor drie strandtenten is de schade zodanig dat opening voor het eerste lange weekeinde van het jaar er niet in zit. Rijkswaterstaat onderzoekt ook of de voor 2008 geplande zandsuppletie van 1 miljoen kubieke meter zand voor de kust een jaar kan worden vervroegd, of in elk geval zo vroeg mogelijk in 2008 kan worden uitgevoerd.
Daarnaast wordt bekeken of de paviljoens op palen kunnen worden gebouwd. Bouwen op palen werd door het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Bloemendaal nooit toegestaan, licht gedeputeerde Patrick Poelmann toe. “Dit vanwege de onwenselijkheid om in de waterkering palen te slaan. Bovendien zouden de paviljoenhouders dan willen dat de palen in de winter blijven staan. En dat is volgens de gemeente geen mooi gezicht.” Poelmann vindt het echter de hoogste tijd om die oude opvattingen los te laten. “We kunnen niet blijven zeggen dat de ‘fun’ van het strand zo belangrijk is, maar geen maatregelen nemen om de paviljoens te beschermen.”

Noodklok

Poelmann benadrukt echter de eigen verantwoordelijkheid die de strandpaviljoens hebben in deze. Het verplaatsen van het zand komt dan ook voor een groot deel voor rekening van de paviljoenhouders.
De gemeente Katwijk, de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland luidden gisteren in een brief aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat de noodklok over de kust bij Katwijk. Deze zou zwakker zijn dan eerder door het Rijk is aangenomen. Al eerder startte de gemeente Katwijk een lobby om de kustversterking al in 2011 in plaats van de geplande 2015 uit te voeren. Daartoe zou Katwijk eerst hoger op de lijst van het Hoogwaterbeschermingsprogramma moeten komen en als prioriteit 1 moeten worden aangemerkt. Nu staat de gemeente aangemerkt als prioriteit 2. De badplaats behoort ook niet tot de acht zwakke schakels die het ministerie heeft vastgesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels