nieuws

Vakwerk Huf Haus met uitstraling van Bauhaus

bouwbreed Premium

Huf Haus ziet ruimte Huf Haus rukt op. Langzaam, zorgvuldig. Waar reuzen als Philip Holzmann en Walter Bau sneuvelden, pakt de vakwerkbouwer uit het Westerwald stilletjes zijn groei.

“Grote sprongen zijn voor de anderen”, zegt Thomas Huf. De architect geeft samen met zijn broer Georg leiding aan een onderneming die vorig jaar 80 miljoen euro wegzette. In 1995 bedroeg de omzet nog slechts 50 miljoen mark, krap 25 miljoen euro. De stijging van de bedrijvigheid voltrok zich in een periode dat in Duitsland de bouw halveerde.
“Grote sprongen maken? Dat is voor een bedrijf helemaal niet zo positief. Je moet de mensen in staat stellen langzaam met je onderneming mee te groeien. Energie is een thema, kooldioxide komt. Geef iedereen gelegenheid tot in de technische details mee te ontwikkelen.”
Familiebedrijf Huf werd in 1912 opgericht door grootvader Johann. Hij verdiende zijn brood als schrijnwerker en maker van kerktorens. Bijna een halve eeuw en twee oorlogen later realiseert de onderneming op de wereldtentoonstelling te Brussel houten paviljoens voor Duitsland en Saoedi-Arabië. De derde generatie stapte resoluut over op de geprefabriceerde woningbouw.
De aanpak van Huf is opvallend. In samenwerking met architect Manfred Adams groeide een concept om traditionele vakwerkbouw te combineren met de moderne uitstraling van Bauhaus. De huizen zijn verrassend, ademen openheid en ogen exclusiviteit. Hout en glas spelen de hoofdrol, dragende scheidingswanden ontbreken. Tal van keren verwierven de huizen prijzen voor architectuur dan wel het milieuvriendelijk energiegebruik. Zoals het energieneutrale zonnehuis op de Expo 2000 te Hannover.
In de woningen worden met graagte de laatste snufjes toegepast. Muziek, temperatuur en verlichting zijn eventueel per telefoon of via het internet op afstand in te stellen. De zorgvuldig verstopte installaties komen samen in een machinekamer die een stevige motorboot niet zou misstaan. Plan is om over twee jaar geen olie of gas meer te gebruiken maar uitsluitend nog duurzame energie aan te wenden.
Goedkoop is Huf Haus niet. Al gauw moet vijf ton worden neergeteld, exclusief grondstuk, zonder fundament of keuken. De bouwer uit het Westerwald mikt welbewust op de dikkere portemonnee en gaat in zijn service geen zee te hoog. Wil de nieuwe bewoner een huis op een helling met uitzicht op het water? Huf gaat wel zoeken. Overweeg gerust een jachthaven, golfterrein in de buurt of een bijzonder landschap. In Engeland is het vertrouwen in de service zo groot dat voor een klant twee keer per jaar glazenwassers uit Duitsland overvliegen.
Familiebedrijf Huf houdt zoveel mogelijk in eigen hand, wil een langdurige partner zijn. De onderneming bouwt in zijn fabriek te Hartenfels zes huizen tegelijk. Voor iedere woning wordt een specifiek programma geschreven. Dat voorkomt wijzigingen tijdens het proces en dus afval. De voorraad gelamineerd Scandinavisch hout blijft beperkt tot vier weken. De balken – 60 procent zwart, 30 procent grijs – krijgen vijf verflagen. Een gepatenteerde verf bestrijdt eventuele schimmelvorming.
“Trek voor de periode van de bestelling tot de oplevering negen maanden uit”, zegt verkoopleider Tobias Beuler. “Pas als de opdracht binnen is, kopen we het hout. Voor het vervoer vanaf de fabriek zijn per huis gemiddeld zes vrachtwagens nodig, waar we ook bouwen.”
Het aantal Huf-huizen in Europa heeft de grens van achtduizend gepasseerd. Zevenduizend staan in Duitsland. De overige vooral in de Duitstalige landen Zwitserland en Oostenrijk maar ook te Frankrijk en sinds 1999 Groot-Brittannië. Nederland en Rusland zijn nieuwe speerpunten. In het modeldorp te Hartenfels symboliseert eigenzinnig een wegwijzer dat grenzen niet bestaan. Peking 7936 kilometer, Parijs 436 en Londen 561. En wie naar de maan wil, heeft vanaf het Hufdorp nog 3.844.400 kilometer te gaan. Goed om te weten.
In 2005 werd het Huf Haus in Engeland ontdekt door televisiezender BBC. Op het drukst bekeken deel van de avond passeerden een uur lang de gekke vakwerkhuizen in Bauhausstijl. Huf zit sindsdien bij de Britten gebeiteld. Alle 470 medewerkers in Hartenfels krijgen inmiddels twee uur per week Engelse les. Vier cursussen draaien om de Westerwäller Frans bij te brengen.
“De gecentraliseerde productie in Hartenfels werkt prima”, verzekert Thomas Huf. “Het thema transport telt niet meer zo. Onze mensen zijn sneller met het vliegtuig in Engeland dan per auto in de Zuid-Duitse stad Stuttgart. Elders hebben bedrijven problemen, omdat hun monteurs hooguit een uurtje willen rijden. Bij ons bedrijf tellen de afstanden, vanwege de grote variatie en het zelfstandig kunnen werken, een stuk minder. Best leuk om je vrienden te vertellen dat je weer eens in Engeland of Frankrijk geweest bent.”
Onno Brasser uit Utrecht spant zich in om voortaan in Nederland jaarlijks tien tot twaalf huizen van Huf aan de man te brengen. Na de eerste tien overweegt Thomas Huf ook in ons land een modelwoning neer te zetten, net als in Parijs, Londen en Wenen.
Huf: “In ieder land dienen we rekening te houden met andere wetten. Best lastig. De verschillen tussen Nederland en Duitsland vallen wel mee. Alleen zullen we de deuren hoger moeten maken. Nergens anders bestaat de eis van 2,30 meter. Ach, in Engeland bekeuren ze je al wanneer je zonder een helm een gordijn ophangt.”

Oranje in Hartenfels

Diep vanuit het Westerwald is vakwerk à la Bauhaus bezig aan een opmerkelijke opmars. Op 2,5 uur rijden van Arnhem bouwt Huf zijn wanden, vloeren en daken. Uitvalsbasis is, verstopt achter altijd groene heuvels, het amper 800 zielen tellende dorp Hartenfels.
De ruïne hoog boven het dorp beheerste als kasteel van aanzien tot in de late middeleeuwen de belangrijke handelsweg Keulen-Frankfurt. In de op een basaltkegel gebouwde burcht sloot Willem van Oranje in 1571 zijn derde huwelijk met Anna van Saksen-Meissen. In 1594 plunderden Nederlanders, Ieren en Schotten onder leiding van de graaf Willem van Nassau kasteeldorp Hartenfels.

Reageer op dit artikel