nieuws

Uitsluiting nieuwkomer is onredelijk

bouwbreed

Onredelijke eisen van overheden moeten, in een aanvulling op de nieuwe Aanbestedingswet, zo snel mogelijk worden uitgebannen. Dat is de opvatting van minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

Tijdens het jaartreffen van PSI Bouw en de Regieraad, bleek hoe weerbarstig innovaties in de bouw zijn. Alle sessies gonsden van de drang tot vernieuwing. Om telkens tot de conclusie te komen dat de praktijk van alledag uitzonderlijk weerbarstig is. “Hoe lang we nog nodig hebben voor de omslag? Deze omslag houdt nooit meer op. We zullen telkens voor nieuwe uitdagingen komen te staan”, aldus Van der Hoeven.
Zeker ook van de zijde van de overheden moeten volgens de minister nog veel veranderingen komen. Al te vaak spelen de aanbestedende diensten te veel op safe. “Waarom moet in een plaats met zes scholen de eis worden opgelegd eerder al minstens drie scholen te hebben gebouwd? Dat is een onredelijke voorwaarde, waarmee je de hele markt op slot zet. Je slaat de deur dicht voor nieuwkomers en dat is niet wat we willen. In een algemene maatregel van bestuur bij de nieuwe Aanbestedingswet, zullen we zulke onredelijkheid te lijf gaan.”

Japanners

Uitgedaagd een groep Japanners Nederland te laten zien, maakte voorzitter Hans Blankert van de Regieraad een virtuele reis naar molens, klompen en bloembollen. “Daar komen ze voor. Vervolgens neem ik ze mee naar de verbreding van de A4 bij Utrecht, een nieuwe aanbestedingsvorm. Ik laat ze ook dat stuk ontbrekende A4 bij Schiedam zien, de omgang met bewoners in Hellevoetsluis en Living Building in Veenendaal. Wat ik altijd ontzettend slecht kan uitleggen, is waarom alles in ons land altijd zo lang duurt.”
Opvallend genoeg bestond de belangstelling op de nationale innovatiemiddag slechts voor 15,4 procent uit vertegenwoordigers van bouwbedrijven. Het treffen is vooral in trek bij adviesbureaus (16 procent), kennisinstellingen (10,1 procent) en het onderwijs (9,1 procent).

Reageer op dit artikel