nieuws

Strabag sterker in Oost-Europa

bouwbreed Premium

Strabag SE versterkt in hoog tempo zijn positie in Centraal- en Oost-Europa. Het concern zette in de eerste driekwart van het jaar een omzet weg van 7,6 miljard euro.

“Onze omzet voor belastingen groeide in de eerste negen maanden van het jaar met 28 procent. Dat is duidelijke taal”, stelt bestuursvoorzitter Hans Peter Haselsteiner. Strabag SE, de tweelingzus van Strabag Keulen, krijgt dankzij de geslaagde gang naar de beurs van Wenen een krachtige impuls. De 893 miljoen euro die in oktober werd binnengehaald, vloeit naar diverse doelen.
Op de actielijst staan aankopen in de West-Europese wegenbouw en versterkingen bij de specialiteiten milieutechniek en spoorwegbouw. Tevens mikt de onderneming op uitbreiding van zijn groeves en de dienstverlening, zoals gebouwenbeheer. De extra middelen zullen ten dele ook gebruikt worden om publiek-private samenwerkingsprojecten binnen te halen. De orderportefeuille zwol afgelopen jaar met een kwart aan tot 10,8 miljard euro. Nooit eerder had Strabag SE zoveel werk in voorraad. De toename is vooral afkomstig van de onstuimig groeiende civiele en utiliteitsbouw. Een bijzondere rol speelt Rusland. Een jaar geleden had het concern in het land van Poetin nog slechts 300 miljoen euro in de orderboeken staan. Twaalf maanden later blijkt het bedrag opgelopen tot 1,2 miljard euro.
In de eerste negen maanden van het jaar steeg de bouwprestatie met 5 procent tot 7615 miljoen euro. De groei in Midden- en Oost-Europa lag 8,6 procent boven het gemiddelde. De daling van 44,8 miljoen euro in Duitsland vond compensatie in een stijging van 45,3 miljoen euro in Oostenrijk. In Hongarije daalde de productie met 142 miljoen euro.
Topman Haselsteiner verwacht dit jaar een omzet de halen van net 11 miljard euro. In het vierde kwartaal ligt de focus op diverse grote projecten in Rusland, te Moskou, Sint Petersburg en in Jekaterinburg.

Reageer op dit artikel