nieuws

Schiphol: Groenenbergterrein werd illegaal verkocht

bouwbreed

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft een misdrijf gepleegd door het Groenenbergterrein te verkopen aan 37 bv’tjes. Dat zegt Schiphol.

Volgens de luchthaven is de verkoop in strijd met de wet omdat op het Groenenbergterrein beslag is gelegd door Schiphol zelf. Zij beraadt zich nu op stappen.
Chipshol kocht de grond nabij de Aalsmeerbaan begin jaren negentig van boer Groenenberg. De feitelijke levering van het terrein had echter nog niet plaatsgevonden. Dat is enkele weken geleden gebeurd, zo ontdekte Schiphol onlangs.
Uit de notariële leveringsakte blijkt dat Groenenberg op 23 november de grond aan Chipshol heeft geleverd. De gebiedsontwikkelaar verkocht daarop 95 procent van het terrein weer door aan 37 bv’s. Het betreft bedrijfjes die allemaal onder de paraplu van Chipshol hangen.

Overhoop

Schiphol en Chipshol liggen al jaren met elkaar overhoop over het Groenenbergterrein. De gebiedsontwikkelaar wil er een bedrijvenpark bouwen, maar werd in die plannen tegengehouden door de luchthaven. Die wist de overheid aan te sporen een bouwverbod af te kondigen.
De rechter bepaalde al eerder dat Chipshol vanwege het bouwverbod recht heeft op een schadevergoeding van 19 miljoen euro. Schiphol betaalde dat bedrag ook, maar legde kort daarop beslag op het Groenenbergterrein en de banktegoeden van Chipshol. Dit om er zeker van te zijn dat de 19 miljoen euro ook weer wordt terugbetaalt. Volgens de luchthaven heeft de ontwikkelaar geen recht op een schadevergoeding omdat het bouwverbod inmiddels is opgeheven. Daardoor is de grond fors in waarde gestegen.

Vergoeding

Bovendien, stelt Schiphol, heeft Chipshol al een schadevergoedingen van de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer ontvangen. Noord-Holland betaalde 11,6 miljoen uit, Haarlemmer meer ongeveer 1 miljoen.
Chipshol-directeur Peter Poot was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel