nieuws

Samenbundeling van enquêtes bedrijfsleven

bouwbreed Premium

Het bedrijfsleven krijgt volgend jaar een kwart minder enquêtevragen voor de kiezen. Vijf organisaties starten met een nieuwe opzet van de vragenlijsten.

Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken zetten organisaties zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Kamers en Koophandel stevig het mes in de verplichte ondervragingen.
“Het bedrijfsleven zit in een spagaat”, zegt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Aan de ene kant willen de ondernemers heel graag goede informatie over de vooruitzichten, anderzijds heeft iedereen de pest aan de enquêtes”.
Vanaf 2008 vervalt de jaarlijkse Enquête Regionale BedrijfsOntwikkeling, een peiling verricht onder 42.000 ondernemingen. De ERBO wordt vervangen door kwartaalmetingen bij 12.000 bedrijven. Ieder vierde kwartaal komt het accent te liggen op een regionale uitspitsing van de cijfers en trends. In de nieuwe opzet werken samen de Kamers van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek, VNO-NCW en MKB Nederland. Om het net van gegevens sluitend te maken, is medio september het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid bij het project betrokken. “Het EIB zal voortgaan met onze maandelijkse conjuctuurmetingen”, zegt onderzoeker Ad Grootenboer van het EIB. “Om de regionale dekking te vergroten gaat het aantal respondenten omhoog, van de huidige 400 naar bijvoorbeeld 600”.

Reageer op dit artikel